Grenspalen
De allerbekendste rading is natuurlijk Hollandsche Rading, het dorp tussen Utrecht en Hilversum. Oorspronkelijk was het een straatnaam (zoals valt op te maken uit een artikel van een zekere M.R. in Maandblad Oud-Utrecht 1953, blz. 32), maar na verloop van tijd ging de naam over op het hele dorp. Hollandsche Rading suggereert dat er ook een Stichtse Rading geweest moet zijn, maar daar zijn geen bewijzen van. Hollandsche Rading zou nu zélf trouwens Stichtse Rading moeten heten, want het dorp ligt niet in (Noord)Holland maar in Utrecht. Hoe zit dat?
In zijn studie De grenzen van het Gooi (1977) meldt C. Boerhout dat er eeuwenlang conflicten zijn geweest over de grens tussen Holland en het Sticht. En eeuwenlang is die grens in beweging geweest: langzaam maar zeker breidde het Sticht zich uit ten koste van het Gooi. Soms werden de geschillen beslecht door de inzet van troepen, maar over het algemeen waren het kleinschalige strubbelingen tussen lokale boeren, die stiekem grenspalen en grensstenen verplaatsten.
Konden de Gooiers dan niet genoeg van zich afbijten? Waren ze niet tegen hun Stichtse buren opgewassen? Boerhout vermoedt dat het allemaal draaide om de ontginning en het gebruik van veengronden die in het Gooise grensgebied lagen. De Stichtenaren hadden het veen om economische redenen hard nodig, in tegenstelling tot de Gooiers, die op zandgrond woonden en een ander soort agrarische economie hadden. En zo zal Hollandsche Rading dus ooit zijn ingepikt door de Stichtse buren.
Grenspaal in Hollandsche Rading.
Foto: Harry ten Veen