59 andere woorden voor podcast(en)
Taaladviesdienst
Twee maanden geleden hebben we u gevraagd alternatieven te bedenken voor podcast en het bijbehorende werkwoord podcasten. Dat bleek geen makkelijke opgave: slechts zestien lezers hebben hun suggesties - 59 in totaal - ingezonden. Het verschijnsel is voor veel lezers misschien nog te nieuw en te abstract.
In de concreetste betekenis is een podcast een computerbestand - meestal in het ook voor liedjes gebruikte mp3-formaat - dat gedownload kan worden, en dat je vervolgens kunt afspelen op de computer of met een mp3-speler, zoals de iPod. Podcast kan ook wel iets abstracter worden opgevat, namelijk als de inhoud van zo'n bestand: dat is doorgaans (vooral) gesproken tekst, bijvoorbeeld een toespraak, een interview, een les van een cursus of een radio-uitzending, die nu dus op elk gewenst moment beluisterd kan worden.
Sommige inzenders verzonnen leuke namen voor een mp3-speler, zoals afluisterdoosje, doorgeefluik, draagbaken en notendop, met de mooie omdraaiing pod - dop. Maar dat was niet waarnaar we op zoek waren; het ging niet om het apparaat, maar om wat ermee beluisterd kan worden.
Er bleven maar een paar serieuze kandidaten over: audiolog(gen), geluidzending, netzending en webzending, die laatste drie met een bijbehorend werkwoord op -zenden. Daarvan valt audiolog af omdat het nog te uitheems aandoet; het suggereert bovendien dat het iets is wat regelmatig wordt bijgehouden, net als een weblog, en dat is niet in alle gevallen zo. Daarom hebben we een voorkeur voor de woorden op -zending, wat ook een mooie vervanging is van het Engelse woorddeel -cast in podcast.
Van het meermalen ingezonden geluidzending zijn we erg gecharmeerd, maar het kan wat te ‘speels’ overkomen en roept misschien twijfel op over de spelling met d of t (vanwege uitzending). Als we moeten kiezen tussen netzending en webzending, heeft dat laatste woord onze voorkeur: web verwijst duidelijker naar internet dan net (zo is net ook gebruikelijk in de tv-wereld). Jan Michielsen uit Utrecht is de enige inzender van webzending en webzenden. Daarmee heeft hij de boekenbon van € 25,- van de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) gewonnen.
Wij danken alle deelnemers hartelijk voor hun inzending.