Tegenstander
Het Groot Dictee stijft mensen in de waan dat een correcte spelling de maatstaf is voor verantwoord taalgebruik. Ten onrechte. Begrijpelijkheid en overtuigingskracht zijn veel belangrijker. Bovendien heeft spellen aan belang ingeboet, niet alleen omdat de computer de spellingcorrectie voor een belangrijk deel heeft overgenomen, maar ook omdat we hoogst zelden nog de woorden van een spreker woordelijk uitschrijven. Dan vragen we de spreker namelijk om een kopietje.
Het dictee in zijn huidige vorm is verder beslist geen propaganda voor goed spellen. Als de winnaar zo'n zeven fouten heeft, en de deelnemende bekende Nederlanders giechelend toegeven gemiddeld twintig of meer fouten te hebben gemaakt, vragen mijn studenten zich af waarom zij zo'n marginale, obscure vaardigheid onder de knie zouden moeten krijgen.
Het dictee gaat ten slotte uit van een verwerpelijke opvatting over vaardigheden in het algemeen. Het pepert de mensen in dat ze al die dicteewoorden zouden moeten kennen, terwijl ze daar niets aan hebben, en hun communicatiepartners er alleen last van zouden hebben als ze die woorden te onpas zouden gaan gebruiken. Woorden als jezuïetenstreek en klavecinist komen te weinig voor om energie te steken in het onthouden van hun correcte spelling.
Wat vindt u ervan? Is het Groot Dictee een goede zaak?
Geef voor 19 december uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Het Groot Dictee is een goede zaak’ of ‘Het Groot Dictee is geen goede zaak’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg la, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.