Bij wijze van zeggen
Riemer Reinsma
Dappere Dodo
In een artikel over ‘bazenstress’ - stress die personeelsleden hebben omdat hun baas hun het leven zuur maakt - schreef de Volkskrant in 2003 dat werknemers hun baas beter niet op zijn gedrag kunnen aanspreken, want: ‘Van de dappere dodo's die de strijd dan toch aangingen, is dat bij twintig procent niet goed bevallen.’ Een dappere dodo is dus iemand die zich heldhaftig inzet voor een goed doel. Maar waar komt die aanduiding precies vandaan?
De zegswijze dappere dodo komt van de gelijknamige populaire kinder-tv-serie uit de jaren vijftig en zestig.
In 1955 begon de KRO met de uitzending van de kinderserie Dappere Dodo, waarin de titelheld allerlei avonturen beleefde. Hij was een creatie van marionettenspeler Bert Brugman. De tv-serie, in vierwekelijkse afleveringen van tien minuten, werd zeer populair en verdween pas in 1964 na 75 afleveringen van de buis. De stemmen waren, heel huiselijk, van Brugman en zijn familie, en Brugman zelf zorgde voor de poppen, het scenario en de regie. Vast onderdeel was het lied van Dappere Dodo, dat gezongen werd door het kinderkoor De Karekieten, op tekst van Fred Bredschneyder en muziek van Willy François, de oprichter van de Karekieten. De beginregels klonken zo:
Jongens, meisjes, kijk nu goed Wat die dapp're Dodo doet.
Met de dodo, de uitgestorven vogel, heeft de serie niets te maken. De naam Dodo is afkomstig van eerdergenoemde Fred Bredschneyder, die ook de verhaaltjes van de eerste drie afleveringen van de serie geschreven had. Hij had de naam gevonden in een boek over heiligen, waarin onder anderen ene Sint-Dodo van Asch voorkwam.