Tegen:
Inderdaad, leren schrijven is moeilijk. Daarom hebben de mensen die daarin geslaagd zijn, er recht op dat ze niet om de zoveel jaar worden lastiggevallen met weer andere spellingregels. Daar komt nog bij dat de gebruikers van de standaardtaal heel divers zijn; om toch de eenheid - en dus de status - van die standaardtaal te waarborgen, is het het best dat de spelling stabiel en onveranderbaar blijft.
Daar is ook een cultureel argument voor te geven. De officiële spelling is een onderdeel van de nationale cultuur, net als ons wettenstelsel en Prinsjesdag. Dat deze cultuuraspecten een nuttige symboolfunctie hebben, is onmiskenbaar, maar in deze functie slagen ze alleen als ze stabiliteit uitstralen. Een ceremonie die constant verandert, is geen ceremonie. Zelfs al zou een regeringsmeerderheid het geinig vinden om de Gouden Koets voor een jaartje groen te verven, dan zien we dat toch niet zo gauw gebeuren. Wie het respect voor de standaardtaal wil vergroten, doet er daarom verstandig aan de spellingregels niet te veranderen.
Wat vindt u ervan? Is het goed om de spelling op gezette tijden aan te passen?
Geef voor 19 september uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Spelling moet worden aangepast’ of ‘Spelling moet niet worden aangepast’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.