Gladgestreken
Het Afrikaans heeft, zo blijkt, vier kenmerken gemeenschappelijk met creooltalen, en etnische variëteiten drie à zes - de ene variëteit kent wat meer overeenkomsten dan de andere. Er is echter wel een essentieel verschil: terwijl de kenmerken in creooltalen en het Afrikaans vaste regels zijn, komen ze in etnische variëteiten variabel voor; hoewel er in etnische variëteiten bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur bestaat voor één lidwoord, kan dit lidwoord zowel de als die zijn, en bovendien blijven er gevallen waarin men het lidwoord 't gebruikt. Het Afrikaans gaat soms ook een geheel eigen weg, het neemt een tussenpositie in.
Het Petjoh is een creooltaal: een mengtaal die zich ontwikkelde tot aparte taal. In 1994 verscheen er een woordenlijst Petjoh-Nederlands.
De regel lijkt als volgt te zijn: Nederlandse creooltalen hebben een eigen, vereenvoudigde grammatica, waarin slechts in geringe mate Nederlandse invloed te vinden is, terwijl de etnische variëteiten gebruikmaken van de Nederlandse grammatica, maar de onregelmatigheden hierin gladstrijken: ze systematiseren en simplificeren de bestaande regels. Uitzonderingen in de grammatica van het Nederlands, die in de loop van de tijd zijn ontstaan en van generatie op generatie door Nederlanders zijn doorgegeven, worden in het etnisch Nederlands weggewerkt, zodat de grammaticale regels veel logischer worden. Zo maakt men in etnische variëteiten een nieuw vormonderscheid tussen een bijvoeglijk naamwoord (te herkennen aan de uitgang -e: ‘een mooie schilderij’) en een bijwoord en naamwoordelijk deel van het gezegde (zonder uitgang: ‘Dat is mooi’, ‘Mooi niet!’).
Het verschil tussen de creooltalen en de etnische variëteiten is te verklaren uit het feit dat creooltalen geen, en etnische variëteiten wél contact hebben gehouden met het Nederlands. Dat het Afrikaans een tussenpositie inneemt, ligt dan voor de hand: het Afrikaans heeft namelijk aanvankelijk een zeer losse band onderhouden met het Nederlands, een band die in de negentiende en twintigste eeuw weer is aangehaald.