Geneeskrachtig kruid
Zekerheid hebben we wél over enkele andere Peperstraten in Noord-Holland. J.A. Wiersma schrijft in De naam van onze straat (1987) dat de Amsterdamse Peperstraat - niet ver van de Foeliestraat, ook een oude naam - is genoemd ‘naar de Peperwerf, die op de plaats van de huidige Peperstraat lag en behoorde bij de pakhuizen van de Oost-Indische Compagnie; daar lagen onder meer de aangevoerde specerijen opgeslagen’. En in Enkhuizen had de Peperstraat zijn naam te danken aan het feit dat er ooit een specerijenwinkel stond. In het boek Historie van den oorspronck (...) der (...) koopstadt Enchuysen (1660) staat bij het jaartal 1553 vermeld: ‘De Peperstraet (...) kreegh dien naem, om dat daer een huijs in was, daer Neeringh in gedaen en de Peper verkocht worde.’
Minder duidelijk is de herkomst van de Peperstraat in Den Bosch. J.A.M. Roelands schrijft in zijn boek Straat in, straat uit. Een wandeling door de oude binnenstad van 's-Hertogenbosch (1984) dat de straat naar een perceel grond is genoemd dat vroeger De Pepers heette; dat was al voordat de Sint-Janskathedraal gebouwd werd. De bevolking, aldus Roelands, noemde dat stuk grond ook Peperwei of Peperkamp, en deze veldnamen zouden op hun beurt zijn genoemd naar het ‘pepercruut’, een - volgens Roelands - geneeskrachtig kruid dat hier veel voorkwam.
Interessanter is wat Roelands daarná schrijft: ‘Nog in de vorige eeuw groeide er buiten de stad, op de vestingsingels en langs de Dieze, het z.g. hydro-piper wat waterpeper betekent. Misschien groeit het er nu nog wel.’ In dat geval zouden we moeten aannemen dat peper een verkorting zou zijn geweest van waterpeper, dat overigens als straatnaam verder niet voorkomt - behalve dan in nieuwbouwwijken.