Tamtam
Redactie Onze Taal
Extra aandacht voor Frans en Duits op school
De belangstelling voor Frans en Duits op school loopt al jaren terug. Om daar verandering in te brengen, beginnen onderwijsminister Maria van der Hoeven en het Europees Platform komend schooljaar op veertig basis- en middelbare scholen allerlei projecten die de interesse voor die talen moeten aanwakkeren. In het voortgezet onderwijs wordt er plaats ingeruimd voor extra uren Frans en Duits. Bovendien zullen er andere vakken, bijvoorbeeld geschiedenis, in het Frans of Duits gegeven worden. In het basisonderwijs moeten kinderen spelenderwijs met de talen kennismaken, bijvoorbeeld door het zingen van Franse en Duitse kinderliedjes.
De plannen vloeien voort uit de zogenoemde Lissabon-agenda. Daarin hebben de Europese regeringsleiders vijf jaar geleden vastgelegd dat scholen hun leerlingen naast Engels een tweede vreemde taal moeten aanbieden, én dat ze daar zo vroeg mogelijk mee moeten beginnen.
Bron: NRC Handelsblad
Anne van der Meiden (links) ontvangt de Twentse Taalprijs uit handen van cabaretier Herman Finkers.
Foto: Frans Nikkels
Twentse Taalprijs voor bijbelvertaling. Anne van der Meiden kreeg op 22 maart de Twentse Taalprijs voor zijn Twentse vertaling van de bijbel. Volgens Bernard Kobes, juryvoorzitter en burgemeester van Wierden, laat de vertaling zien ‘hoe inspirerend, literair, poëtisch en vitaal de Twentse taal kan zijn’. Bovendien: ‘Een grote toename van kerkdiensten in de streektaal was het directe gevolg van de Twentse vertaling.’ De prijs is een initiatief van de Twentsche Courant Tubantia en het Van Deinse Instituut. (Twentsche Courant Tubantia)
Groen licht voor omstreden taaltoets. De Tweede Kamer heeft op 5 april ingestemd met het plan van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie om immigranten een taaltoets te laten afleggen voordat ze in aanmerking komen voor een Nederlandse verblijfsvergunning. De toets wordt telefonisch afgelegd en verloopt geheel via spraakherkenning. Half maart ontstond er beroering toen enkele gerenommeerde wetenschappers de haalbaarheid van een dergelijke toets in het openbaar in twijfel trokken (zie ook het artikel op bladzijde 128 van dit nummer). (Parlando)
‘Moskee moet Nederlandstalig.’ In moskeeën in Nederland moet het Nederlands de voertaal zijn. Dat schrijft de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in het advies Eenheid, verscheidenheid en binding, dat half maart is aangeboden aan minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Om dat te bereiken moet de overheid onder meer de oprichting van Nederlandse imamopleidingen gaan stimuleren. Op dit moment zijn er volgens de raad zo'n 500.000 allochtonen die te slecht Nederlands spreken om aan de samenleving te kunnen deelnemen, (de Volkskrant)
Leesniveau onderzocht. Uit gegevens van de Citogroep blijkt dat een op de tien kinderen uit groep 8 van de basisschool moeite heeft met het lezen van een boek als Pluk van de Petteflet, dat voor een kind met een doorsnee-leesniveau aan het einde van groep 6 geen problemen oplevert. Een half procent van de achtstegroepers zit zelfs onder het begrijpendleesniveau van een gemiddelde vierdegroeper, die in staat is bijvoorbeeld Jip en Janneke te lezen. De Telegraaf meldde dat kinderen ‘als analfabeet’ hun school zouden verlaten, maar de Citogroep zelf noemt het algemene leesniveau juist ‘behoorlijk goed’. (De Telegraaf, Citogroep)
Journalisten leren beter spellen. Mede vanwege de kritiek die menig stagebegeleider had op de spel- en interpunctievaardigheid van aankomende journalisten moeten studenten aan de Utrechtse School voor Journalistiek voortaan een extra taalvaardigheidsexamen afleggen. Een dergelijk tentamen werd al afgenomen in het propedeusejaar, maar moet nu ook in het tweede jaar gemaakt worden. Bovendien wordt de normering strenger. (Toestand)
Aanpak schelden op agenten. De Amsterdamse politie verkent de mogelijkheden om scheldpartijen tegen agenten aan banden te leggen. Plaatsvervangend korpschef Wijbenga wil een lijst laten opstellen met scheldwoorden die niet door de beugel kunnen, vergelijkbaar met de lijst voor verboden spreekkoren die de KNVB onlangs publiceerde (zie ‘Tamtam’ van februari/maart). Het is nu al verboden een agent te beledigen, maar het blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk te zijn om te bepalen wat nu wel een belediging is, en wat niet. De politie is momenteel met het Openbaar Ministerie in gesprek om de plannen nader uit te werken. (Nu.nl)
VARA vloekt vaker. In 2004 klonk er ieder uur 1,3 vloek, scheldwoord of verwensing op de Nederlandse tv - ongeveer eenzelfde aantal als vorig jaar. De jongerenomroep BNN staat met 5,1 grove woorden per uur net als in 2003 boven aan de lijst, maar heeft de toon wel wat gematigd: vorig jaar werden er ieder uur nog 7,7 vloeken en dergelijke geteld. De nieuwe nummer twee, de VARA, werd juist veel ruwer in de mond: 4,1 grove uitingen per uur tegenover 1,5 in 2003. Opvallend genoeg was maar liefst 15% van alle grove woorden te horen in kinderprogramma's. (Vloekmonitor 2004 van de Bond tegen het vloeken)
Koppelingen naar de originele berichten staan op www.onzetaal.nl/tamtam; let wel: internetkoppelingen verouderen snel. Op onze website staat iedere dag vers taalnieuws.