Van langsprietmot tot doodshoofdvlinder
Nederlandse vlindernamen
Jos Swanenberg - taalwetenschapper, Rosmalen
Avondrood, rouwmantel, dambordje... Vergeleken met namen van andere dieren getuigen vlindernamen van een grote fantasie. Wat voor namen komen er zoal voor? En waarom zijn ze zo anders?
Wat is een hopwortelboorder? Een vergeten werktuig van bierbrouwers misschien? En een hageheld? Een held op sokken onder hoveniers? Nee, de hopwortelboorder is een vlindertje dat wordt genoemd naar zijn larvenstadium: als rups boort hij gangetjes in de wortels van hopplanten. En ook de hageheld is een vlindersoort, die zo genoemd wordt omdat hij zich verborgen houdt in hagen, en van daaruit snelle korte vluchten maakt.
Vlinders krijgen de meest fantasierijke - soms zelfs bijna poëtische - namen, die van een heel andere orde zijn dan bijvoorbeeld vogelnamen als vink, merel, kwartel en spreeuw, of namen van andere gewervelden: vos, konijn, haas, slang, baars en snoek. Dat zijn bijna allemaal namen die speciaal voor die dieren verzonnen zijn, en ook alleen voor die dieren gebruikt worden.
Koninginnenpage.
Illustraties uit: V.J. Stanĕk, The Illustrated Encyclopedia of Butterflies & Moths. London, Octopus Books, 1977
Bij de naamgeving van vlinders is het heel anders gegaan. Voor vlinders is er vrijwel altijd geput uit woorden die al in de Nederlandse taal bestonden. Alleen de vlindernamen atalanta (ook ‘admiraalvlinder’ genoemd), erebia en aurelia komen verder niet voor in het Nederlands, maar we zien meteen dat die van een andere orde zijn dan bijvoorbeeld vink, haas of snoek. Ze zijn overgenomen uit de (pseudo-)wetenschappelijke, Latijnse naamgeving. De vorm atalanta is een verkorting van het oude wetenschappelijke Vanessa atalanta, dat verwijst naar een personage uit de Griekse mythologie: de koningsdochter Atalanta, die zeer goed kon jagen en een uitmuntend hardloopster was. De atalanta is een vlinder die heel snel vliegt. De zomererebia en de boserebia hebben hun wetenschappelijke geslachtsnaam Erebia meegenomen in hun Nederlandse naam. De aurelia is genoemd naar zijn goudoranje kleur (het Latijnse aurum betekent ‘goud’).