Vogelvrij wild
Waarschijnlijk is er wel degelijk een relatie tussen u, macht en oud aan de ene kant, en je, afstand en jong aan de andere kant, maar die komt in proefondervindelijk onderzoek moeilijk uit de verf omdat er zo veel verschillende kanten aan zitten.
Allereerst is er een groep mensen die het gezagsmotief hanteren en voor wie leeftijd het criterium voor macht is. Zij vinden dat ouderen de macht hebben om jongeren met je aan te spreken, en van die jongeren respect in de vorm van u terug te mogen verwachten. Het vermoeden ligt voor de hand dat deze opvatting vooral onder ouderen leeft.
Dan is er een groep mensen die het afstandsmotief hanteren en voor wie overeenkomst in leeftijd het criterium is voor wie er wel en wie er niet tot de eigen groep behoort (iets waar de persoon hieronder bezwaar tegen maakt). Deze mensen spreken leeftijdgenoten dus met je aan.
Helaas voelen veel mensen van mijn leeftijd, 23, nog niet eens meer de drang om te vragen of ik het er wel mee eens ben om te worden getutoyeerd. Immers ik ben jong en die mag je als vogelvrij gewaand wild zo bestormen met jij en jou.
Waarschijnlijk horen de inzenders van het knikkercriterium tot deze groep.
Bovendien kan de leeftijd een weerspiegeling zijn van verschil in generatie. In de sociolinguïstiek geldt als adagium dat sprekers vasthouden aan (uitspraak) gewoonten die ze in hun jeugd hebben opgedaan. Als dat klopt, verwachten we dat ouderen tussen de 50 en 65, die zijn opgegroeid in de vrijgevochten jaren zestig en zeventig, een voorkeur voor je hebben behouden:
Ik ben 55 en ik ben altijd een klein kind gebleven. Vandaar dat men mij mag tutoyeren.
Niet alle jongeren zijn daarvan gecharmeerd. Een 23-jarige voorstandster van u motiveert haar voorkeur als volgt:
Er circuleren op mijn universiteit nog weleens teksten van meer dan twintig jaar geleden. Die maken zo'n ouderwetse indruk, zowel door de spelling (aksie) als door het uitsluitende jij-je-gebruik. Niemand voelt zich meer in zo'n taalcultuurtje thuis. Dat is echt definitief voorbij.
Maar uit het forum blijkt dat er ook ouderen zijn die in de loop der jaren van standpunt zijn veranderd. Het opmerkelijke feit doet zich voor dat niemand bekent dat hij vroeger voor je was en nu op u is overgestapt, terwijl het omgekeerde wel voorkomt:
Ik ben zojuist de 60 gepasseerd en eigenlijk vond ik dat de u-vorm gebruikt moest worden, want dat was ik zo gewend. Inmiddels heb ik al zo veel algemene teksten gezien met de je-vorm dat ik daar langzamerhand aan begin te wennen. Ik denk dat ze me niet meer altijd opvallen.
Illustratie: Hein de Kort