Alcoholische dranken
Het weblog heeft nog iets anders gemeen met het proefschriftonderzoek: het is pionierswerk. Er zijn nog weinig of geen onderzoekers die in het openbaar zo intensief verslag doen van hun werk. Zoals Mineur ook een van de eerste studenten was die zo'n vijftien jaar geleden in Utrecht computertaal-kunde gingen studeren, en een van de weinigen die nu het menselijk taalgebruik proberen te beschrijven in een strak systeem van regels.
Voor het bruggetje tussen de bar en de barman is er bijvoorbeeld een regel die stelt: als iemand praat over ‘de dit-of-dat’, dan heeft hij dit-of-dat al eerder genoemd. De luisteraar zoekt in de context waar dat precies gebeurd is. In een zin als ‘Als ik naar een bar ga, blijkt de tent net dicht te zijn’ is dat makkelijk, want daar verwijst ‘de tent’ letterlijk terug naar de bar.
Bij het voorbeeld met de barman ligt de zaak iets ingewikkelder. Daar moet een indirecte relatie worden gelegd, die gebaseerd is op wat taalkundigen ‘kennis van de wereld’ noemen. Alleen al bij ons eenvoudige voorbeeldzinnetje zal ieder mens er bijvoorbeeld van uitgaan dat de barman waarschijnlijk over een neus en armen beschikt; dat er in de bar alcoholische dranken worden geschonken, waarvoor betaald moet worden; dat de barman een deel van dat geld zal krijgen, enzovoort. De lijst is bijna eindeloos. ‘Ik laat zien’, schrijft Mineur in haar weblog, ‘dat je bij elk woord een wereld van kennis oproept. En dat is niet alles: ondanks die wereld van kennis, die gemakkelijk tot chaos kan leiden, zijn wij in staat om daarmee haarfijn te manoeuvreren, om de kennis in het hoofd van de ander uiterst virtuoos te bespelen.’
Het onderwerp is zo ingewikkeld dat het Mineur, die er een parttimebaan naast heeft, bijna tien jaar heeft gekost om haar proefschrift af te ronden. Wat ze hierna wil doen, weet ze nog niet zeker. In ieder geval wil ze blijven proberen gedachten precies te maken door ze in woorden uit te drukken. ‘Ik heb een cursus wetenschapsjournalistiek gedaan, en misschien ga ik die kant wel op. Maar misschien blijf ik ook wel in het onderzoek. Dan wil ik wél het liefst werken in een team - ik vind het toch het prettigst om te overleggen over hoe iets aangepakt kan worden.’
Het weblog van Anne-Marie Mineur staat op www.phil.uu.ni/~ace/biog. Titel en datum van verschijnen van het proefschrift zullen daar worden aangekondigd.