moeten vanaf oktober 2004 beschikken over een machinaal leesbaar identiteitsdocument waarop biologische kenmerken van de houder te vinden zijn. Bij voorkeur een gelaatsscan, maar voorlopig neemt de douane ook genoegen met een elektronische vingerafdruk. In Amerika wordt al druk geëxperimenteerd met identiteitsdocumenten met biometrische gegevens, oftewel ‘bio-ID's’ (de Volkskrant, 10-7-2004), maar ook in Nederland kun je je al biometrisch identificeren met een irispaspoort. Veel ‘irisreizigers’ (de Volkskrant, 10-7-2004) zijn er momenteel echter nog niet.
kabaalwake Op 2 november 2004 vindt in Nederland zo ongeveer de eerste godsdienstmoord sinds de Tachtigjarige Oorlog plaats. Cineast en columnist Theo van Gogh, die zich bij veel moslims gehaat heeft gemaakt door zijn ongezouten kritiek op de islam, wordt door een 26-jarige Marokkaan met een Nederlands paspoort neergeschoten en vervolgens - ongetwijfeld geïnspireerd door de onthoofdingscultuur van moslimfundamentalisten in het Midden-Oosten - met een mes afgeslacht. Van Gogh, postuum door Jan en alleman verheven tot ‘verdediger van het vrije woord’, wordt het zwijgen opgelegd, maar wordt hierdoor juist op ultieme wijze spraakmakend. Een in allerijl georganiseerde ‘kabaalwake’ (ANP, 2-11-2004) - een luidruchtige protestbijeenkomst als alternatief voor de traditionele ‘stille wake’ of ‘stille tocht’ - symboliseert dat.
kamperbonus Begin 2004 blijkt dat de Belastingdienst afspraken maakt met mensen bij wie het innen van belastingen niet zo gemakkelijk pleegt te verlopen, zoals Hells Angels en woonwagenbewoners, tegenwoordig vooral ‘kampers’ geheten. De publiciteit rond deze afspraken leidt tot flinke maatschappelijke verontwaardiging onder brave belastingbetalers, die het zelf eigenlijk ook wel op een akkoordje met de fiscus zouden willen gooien. De Belastingdienst krijgt dan ook honderden verzoeken om een ‘kamperbonus’ (Algemeen Dagblad, 9-3-2004) binnen.
oogjuweel Behalve tatoeages lijken piercings steeds populairder geworden, maar deze lichaamsversieringen krijgen in 2004 concurrentie van een nieuw sieraad, dat zelfs chirurgisch moet worden aangebracht: het ‘oogjuweel’ (Algemeen Dagblad, 6-4-2004). Dit minieme implantaat, bijvoorbeeld in de vorm van een hartje, wordt als versiering ingebracht in het buitenste slijmvlies van het oog. Wie weet wordt het oogjuweel na het neusbotje, de oorbel en de tongpiercing wel een nieuw stapje in de evolutie van de versierde mens.
pafpaal Sinds 1 januari 2004 mag er niet meer worden gerookt op stations, luchthavens en andere openbare plekken. Alleen in de directe nabijheid van speciaal gemarkeerde palen kan de tevreden roker nog straffeloos zijn sigaret opsteken. ‘Rookzuilen’ (NRC Handelsblad, 2-1-2004) heten ze officieel, die pilaren, waarmee dit al langer bestaande woord voor ‘opstijgende rookwolk’ er een nieuwe betekenis bij gekregen heeft. De rokers zelf hebben begin januari vaak nog geen flauw benul dat ze op stations alleen bij de ‘rokerszuilen’ (de Volkskrant, 2-1-2004) mogen staan paffen. Menig roker wordt dan ook betrapt terwijl hij niet bij een ‘pafpaal’ (NRC Handelsblad, 2-1-2004) van zijn eerste ochtendsigaret geniet.
Een pafpaal.
Foto: René Knijnenburg Producties
retromoe ‘Retrotainment’ (de Volkskrant, 7-8-2004) viert in 2004 hoogtij op de Nederlandse tv. Oude shows worden herhaald, stokoude televisie-persoonlijkheden worden van achter hun geraniums weggeplukt. Ook in het theater, de architectuur, de mode, de beeldende kunst en de muziek is het allemaal retro wat de klok slaat. Zo blijken popsterren die allang in hun nadagen dachten te zijn aangeland, opeens ‘retro-hot’ (Trouw, 5-8-2004) te zijn, terwijl prullaria die je tien jaar geleden nog gratis en voor niets bij het grofvuil vandaan kon meenemen zelfs voor veel geld niet meer aan te slepen zijn. Die drang om het verleden te herkauwen mag dan te verklaren zijn vanuit heimwee naar het overzichtelijke, vertrouwde verleden, maar uit esthetisch oogpunt zou het langzamerhand wel prettig zijn als Nederland eens vreselijk ‘retromoe’ (Trouw, 9-7-2004) zou worden.
slowrevolutie Dat het oude vooroordeel dat in Nederland alles vijftig jaar later gebeurt dan elders in de wereld onzin is, blijkt uit de ‘slowrevolutie’ (de Volkskrant, 24-9-2004) die hier te lande in 2004 uitbarst. Nog geen acht jaar nadat de slowbeweging overal elders in Europa en in de Verenigde Staten en Canada vaste grond onder de voeten heeft gekregen, verschijnt in Nederland in 2004 de vertaling van Petrini's bestseller Slow Food. Die publicatie blijkt te werken als de opmaat voor een lawine van slowe zaken. Ook het bijvoeglijk naamwoord slow wordt steeds meer gebruikt als was het van oorsprong Nederlands. De journalistiek wil er nauwelijks aan, maar via Google zijn bijvoorbeeld Nederlandse combi's te vinden als ‘slowe koeien’ die ‘slow vlees’ leveren en ‘slowe wijnen’ die je op je hoogstpersoonlijke ‘slowmoment’ (de Volkskrant, 24-9-2004) bij je slowfood drinkt. Jammer trouwens dat de beweging zo slow is dat ze niet een Nederlands equivalent voor slow heeft bedacht.
smulbos Staat de rookcultuur als gevolg van de nieuwe Tabakswet op het punt te verdwijnen, de eet-cultuur rukt steeds verder op. In 2004 zelfs naar de vrije natuur. Althans, als de plannen van bepaalde natuurbeheerders worden doorgezet om op grote schaal ‘smulbossen’ (de Volkskrant, 9-4-2004) te gaan aanleggen. Smulbossen? Jazeker, dat zijn bossen waar je zou moeten kunnen rondstruinen om er eetbare producten bij elkaar te scharrelen. Die bossen zijn speciaal bedoeld voor allochtonen, die immers gewend zijn in hun land van herkomst overal iets te eten te vinden.
tenenlikker Denk je inmiddels zo ongeveer alle seksuele afwijkingen wel te kennen, blijkt er in 2004 ook nog zoiets als ‘tenenlikken’ (Algemeen Dagblad, 7-8-2004) voor te komen. De krant maakt in de zomer melding van het feit dat er een ‘tenenlikker’ (De Telegraaf, 5-8-2004) in Rotterdam actief is, een man die