Tamtam
Redactie Onze Taal
Integratiecommissie kraakt ook taalbeleid
De integratie van allochtonen is geslaagd, maar dat is eerder ondanks dan dankzij het overheidsbeleid. Tot deze opvallende en gepeperde conclusie kwam de parlementaire Tijdelijke Commissie Onderzoek Integratiebeleid in haar op 19 januari gepresenteerde eindrapport Bruggen bouwen. De commissie, onder voorzitterschap van VVD-Tweede-Kamerlid Stef Blok, kraakte ook enkele harde noten over het gebrekkige taalbeleid van de overheid op dit gebied. Zo meent de commissie dat de politiek wel erg laat was met het erkennen van het belang van Nederlands leren. Pas eind 1998 kwam er een Wet inburgering nieuwkomers, die voorziet in verplichte inburgeringscursussen, waarvan de hoofdmoot wordt gevormd door lessen Nederlands. Overigens is die wet in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Slechts een fractie van de nieuwkomers krijgt binnen de voorgeschreven zeshonderd uur de verplichte stof onder de knie.
Verder bekeek de commissie-Blok de rol van taal in het basisonderwijs. Ook hier werden rapporten genegeerd, over het Onderwijs in Allochtone Levende Talen (OALT) bijvoorbeeld. Dit door de overheid bekostigde onderwijs wordt vanaf de jaren zeventig aangeboden, maar steeds met een ander doel. Aanvankelijk werd het (onder een andere naam) bijvoorbeeld gegeven om de terugkeer naar het vaderland te vergemakkelijken, maar in de jaren negentig moest OALT het leren van het Nederlands ondersteunen. De commissie-Van Kemenade bracht in 1992 echter aan het licht dat de wetenschap er helemaal niet van overtuigd is dat OALT bijdraagt aan de verwerving van het Nederlands, maar met die informatie werd niets gedaan. Pas aankomend schooljaar stopt de overheidssteun voor OALT.
De commissie-Blok wil alle achterstanden het liefst in de wieg smoren: ‘Signalering van taalachterstanden op het consultatiebureau en een daarop aansluitende aanpak zijn van belang.’
Bron: Bruggen bouwen
De presentatoren van het Nationaal Songfestival: Humberto Tan en Nance.
Foto: Leendert Jansen
Songfestival. Van de 24 artiesten die dit jaar een gooi doen naar de eerste plaats bij het Nationaal Songfestival, zingen er slechts drie in het Nederlands. Vorig jaar was nog een kwart van de liedjes Nederlandstalig. (Leeuwarder Courant)
Apen. Een groep Amerikaanse geleerden heeft met een vernuftige techniek vastgesteld dat apen eenvoudige grammaticaregels (bijvoorbeeld ‘na de volgt altijd een ander woord’) kunnen leren, maar dat ze afhaken bij complexere regels (bijvoorbeeld ‘als... dan...’ -constructies). Omdat ze deze stap niet kunnen maken, zijn ze in tegenstelling tot mensen niet in staat een taal te leren. (Science)
Twintig-een. De Duitse wiskundige Lothar Gerritzen pleit er omwille van de logica en de leerbaarheid voor om voortaan ‘zwanzig-eins’ (‘twintigeen’) te zeggen in plaats van ‘einundzwanzig’ (‘eenentwintig’). Het Duitse taaltijdschrift Deutsche Sprachwelt heeft zich fel tegen Gerritzens voorstel uitgesproken. (Der Spiegel, persbericht Deutsche Sprachwelt)
Taaltechnologie. Het onderzoek naar taaltechnologie heeft enorm geprofiteerd van het geld dat beschikbaar kwam voor terreurbestrijding, die zich bijvoorbeeld bezighoudt met het filteren van miljarden e-mailberichten. (BBC)
Rechtstaal. De president van de Rotterdamse rechtbank, mr. E. van den Emster, wil de Raad voor de Rechtspraak voorstellen het Engels te erkennen als rechtstaal. Op dit moment zijn rechtszaken in andere talen dan het Nederlands en het Fries ongeldig. (Novum)
EU-taal. Onder druk van de Franse regering gaat de Europese Unie miljoenen euro's uitgeven om ervoor te zorgen dat alle ambtenaren op zijn minst drietalig zijn. Op dit moment spreekt ongeveer 83% van het EU-personeel Engels en slechts 24% Frans. Naar verwachting zullen de meeste ambtenaren het Frans als derde taal kiezen, naast het Engels en de moedertaal. (Washington Times)
Fries. Hoewel alle Friese basisschoolleerlingen Fries krijgen, kan 40% van de leerlingen in groep 6 en 7 niet of nauwelijks Fries lezen en leest haast 80% nooit een Friestalig boek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fryske Akademy en Stichting Lezen. (Stichting Lezen)
Stotteraars kunnen veel baat hebben bij een klein apparaatje dat de eigen stem vertraagd laat terughoren. Zo'n 85% van de stotteraars heeft er wat aan: hun stotteren vermindert met 50 tot 80%. In Nederland is het toestel nog niet verkrijgbaar. (VPRO's Noorderlicht)
De Nederlandse Taalunie, de Vlaams-Nederlandse overheidsinstelling voor taal, doet goed werk, maar door de slechte communicatie weet vrijwel niemand waar zij zich mee bezighoudt. Tot die conclusie komt een externe evaluatiecommissie, die verder vindt dat de Taalunie te weinig aandacht schenkt aan de positie van het Nederlands in Europa. (Taalunieversum)
Het woord van 2003 was volgens Nederlanders gamen (althans volgens de bezoekers van de website woordvanhetjaar.nl), volgens Duitsers das alte Europa (Rumsfelds omschrijving van landen die tegen de oorlog in Irak waren) en volgens de Amerikanen embedded. (woordvanhetjaar.nl, Gesellschaft für deutsche Sprache, yourdictionary.com)
Koppelingen naar de originele berichten staan op de internetpagina www.onzetaal.nl/tamtam; let wel: internetkoppelingen verouderen snel. Op onze website staat iedere dag vers taalnieuws.