Onder( )handen( )werk
?In de installatiebranche, waar ik werk, maar ook in de bouw en de administratieve sector zijn formuleringen als onderhanden werk, onderhanden projecten en onderhanden aanvragen volledig ingeburgerde begrippen voor werkzaamheden, projecten en aanvragen die in behandeling zijn. Kun je onderhanden wel zo gebruiken, en zo ja: is deze schrijfwijze correct?
!Onderhanden komt in geen enkel spellingnaslagwerk of woordenboek voor. Dat is eigenaardig, omdat je het op internet duizenden keren kunt aantreffen; bovendien blijkt het in allerlei sectoren volledig ingeburgerd te zijn. Op grond daarvan zouden we het gebruik ervan - in elk geval als jargonwoord - niet afkeuren.
We zouden onderhanden dan bij voorkeur aaneenschrijven, en los van het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort; het lijkt namelijk als een bijvoeglijk naamwoord te fungeren. Het woord is ongetwijfeld ontstaan uit de woordgroep onder handen, die voornamelijk voorkomt in de uitdrukking iets onder handen hebben (‘ergens mee bezig zijn’) en in zinsneden als een opdracht die onder handen is. In zulke zinsneden heeft onder handen al eigenschappen van een bijvoeglijk naamwoord: vergelijk een opdracht die nieuw is (naast een nieuwe opdracht). En met name in combinatie met een zelfstandig naamwoord wordt onderhanden als bijvoeglijk naamwoord opgevat: bij onderhanden werk ligt de klemtoon volgens ons op werk, en niet op handen. Dat laatste zou het geval zijn geweest als we onderhandenwerk zouden beschouwen als een samenstelling van de woordgroep onder handen en het zelfstandig naamwoord werk.
Het is goed mogelijk dat woordenboeken in de toekomst het bijvoeglijk naamwoord onderhanden (eventueel als jargonwoord) opnemen.