De Rasoel-Komrij-affaire
Frida Balk - Bloemendaal
In het oktobernummer belicht Marc van Oostendorp de Rasoel-Komrijaffaire en het onlangs verschenen gelijknamige boek van Teun A. van Dijk. De affaire draait om de vraag: wie is de auteur van het pamflet De ondergang van Nederland. Land der naïeve dwazen (1990), waarin de islam als dodelijk agressief en Nederland als levensgevaarlijk tolerant wordt afgeschilderd? Volgens Teun A. van Dijk, hoogleraar tekstwetenschap, is dat hoogstwaarschijnlijk Gerrit Komrij en pertinent niet de Pakistaanse variétéartiest Zoka van A., die er door de rechter voor werd veroordeeld.
Van Oostendorp citeert een deskundige, die het zojuist verschenen boek niet gelezen heeft, maar Van Dijk wel met onverhulde verontwaardiging verwijt zich te gedragen als een ‘beunhaas’ die ‘het vak geen dienst bewijst’. Het grootste deel van het artikel is gewijd aan de onbetrouwbaarheid van tekstvergelijking op basis van computerprogramma's en aan de niet te vermijden manipuleerbaarheid van de onderzoeksresultaten. Van Oostendorp geeft blijk van een gezonde wetenschappelijke scepsis met betrekking tot het herkennen van een auteur ‘alleen aan zijn stijl’. Die mogelijkheid sluit hij vooralsnog uit.
Maar Van Dijk hanteerde niet alleen de voor elke geroutineerde lezer onmiskenbaar zichtbare taal- en teksteigenschappen van het pamflet als argument. Met een overvloed aan controleerbare feitelijke gegevens toont hij aan dat het auteurschap van de veroordeelde Zoka van A., alias Rasoel, uitgesloten is. Wat natuurlijk niet betekent dat Komrij de auteur is.
Dat een hoogleraar tekstwetenschap aan de hand van concrete feiten een gerechtelijke dwaling aan het licht brengt, zegt weinig over zijn tekstwetenschappelijke bekwaamheid. Toch wekt die lucide prestatie het idee dat het met de vakbekwaamheid best weleens mee zou kunnen vallen. En wie de moeite neemt De Rasoel-Komrij Affaire van Teun A. van Dijk te lezen, komt heel wat te weten over journalistiek eigenbelang. Volgens Van Dijk zijn er bij de affaire medewerkers van NRC Handelsblad betrokken die hun lezers misleiden, informatie achterhouden en zichzelf bij herhaling tegenspreken. Een onthullend relaas, waarin, afgezien van wat citaten van Komrij, niemand wordt uitgescholden of beledigd.
Kortom, een uitstekend boek. Spannend zelfs. Geen kwaliteitskrant heeft het nog echt besproken. Wat er ook regeert, het doodzwijgen regeert mee.