Tamtam
Redactie Onze Taal
Geen Nederlands op Antillen
Eind deze maand ontmoet minister Thom de Graaf van Koninkrijksrelaties Mirna Godett, die afgelopen zomer premier van de Nederlandse Antillen werd in plaats van haar van fraude verdachte broer Anthony. Een vraag die De Graaf de afgelopen weken enkele malen in de media heeft moeten beantwoorden, is of hij speciaal voor die ontmoeting Papiaments zal leren. ‘Nee,’ was telkens zijn antwoord, ‘binnen het koninkrijk is het Nederlands op bestuurlijk niveau de voertaal. Dus ik verwacht ook dat de bestuurders daar Nederlands praten.’ Maar toen hij dat zei, wist hij wel beter: Mirna Godett had zich vlak ervoor, tijdens haar installatie als premier, uitdrukkelijk voorgenomen voortaan alleen nog maar Papiaments te spreken in het openbaar - ook als er Nederlanders op bezoek komen: ‘Dan kan ik me beter uitdrukken en mijn gevoelens beter vertalen.’ Toen de fractievoorzitters van de Tweede Kamer eind augustus de Antillen bezochten, verliep de communicatie dan ook via tolken.
Broer Anthony, die in de praktijk de touwtjes in handen heeft, legde het nieuwe Antilliaanse taalbeleid ook nog eens uit: ‘Als wij naar Nederland gaan, moeten wij Nederlands leren. Dan is het toch logisch dat jullie Papiaments leren wanneer jullie hiernaartoe komen?’ Toch vindt hij dat die taal niet meteen ook de officiële taal van de Antillen moet worden. Die rol is volgens hem weggelegd voor het Engels, ‘met Papiaments als voertaal’.
Premier Godett van de Nederlandse Antillen.
Foto: ANP
Maar De Graaf vertikt het ook om Engels te spreken met de Antilliaanse premier; het gaat volgens hem tenslotte niet om ‘het Koninkrijk der Engelanden’. Hoe nu verder? PvdA-fractieleider Wouter Bos ziet het allemaal met zo somber in. Na het bezoek van de parlementariërs aan de Goderts vertelde hij de pers: ‘(...) op die formele vergaderingen pik je niet zo veel op. Op het moment dat je samen een broodje eet of een glas drinkt, dan hoor je echt waar het om draait. En dan praat Anthony Godett ook Nederlands, hebben we net gemerkt.’
Bronnen: Algemeen Dagblad, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Radio Nederland Wereldomroep
Alfabetisering. Prinses Laurentien opende op Wereld Alfabetiseringsdag (8 september) onder veel mediabelangstelling de ‘Week van het leren’. In deze week bracht zij samen met staatssecretaris Nijs een werkbezoek aan enkele onderwijsinstellingen die betrokken zijn bij het organiseren van alfabetiseringscursussen. (Reformatorisch Dagblad)
Les in Turks. De Esperantowereldbond, de Universala Esperanto-Asocio, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de weigering van de Nederlandse overheid Turkse kinderen les in hun moedertaal te laten volgen (zie ook ‘Tamtam’ juli/augustus). Volgens de Esperantobond is die weigering in strijd met het gemeenschapsrecht van de EU. (Stichting Nederlands)
Engelse slagzinnen in Duitse reclame blijken door een behoorlijk groot gedeelte van de Duitse bevolking niet goed begrepen te worden. (Yahoo! Deutschland)
Universiteit voor minderheidstalen. De Fryske Akademy wil binnen vijf jaar uitgroeien tot een kleinschalige universiteit die gespecialiseerd is in de taal, geschiedenis en positie van autochtone minderheden in Europa. (Leeuwarder Courant)
Arnold Schwarzenegger, kandidaatgouverneur van Californië, zit in de adviesraad van ‘U.S. English’, een beweging die graag het Engels als officiële taal van de Verenigde Staten zou zien nu het Spaans daar steeds belangrijker wordt. Californische Spaanstaligen zouden graag zien dat Schwarzenegger die functie opgeeft. (ABC News)
Fries. Vorig jaar was 55% van de geboorteadvertenties in Friese kranten in het Fries gesteld. Dat geeft aan hoe belangrijk jonge ouders die taal vinden. Bedrijven denken er blijkbaar anders over, want slechts 5% van de commerciële advertenties bedient zich van deze taal. (Eurolang)
OALT. Zoals verwacht is de ministerraad eind augustus akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Van der Hoeven (Onderwijs) om basis- en middelbare scholen vanaf 1 augustus volgend jaar geen geld meer te geven voor onderwijs in allochtone levende talen, oftewel OALT (zie ook ‘Tamtam’ juli/augustus en het openingsartikel in mei). (Kennisnet)
Rijkstalen. De werkgroep Migranten Taal School uit Leeuwarden wil dat allochtone levende talen, zoals het Turks en het Marokkaans-Arabisch, als rijkstalen worden erkend. Op deze manier krijgen die talen dezelfde status als het Fries en is het onderwijs erin gegarandeerd. (Leeuwarder Courant)
Spreektempo. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat mensen hun spreektempo aanpassen aan dat van iemand die ze net gehoord hebben. (Science Daily)
Leesrichting. Taiwanezen schrijven van onder naar boven en van rechts naar links, en dat is niet altijd praktisch, zeker niet als ze achter de computer zitten. Daarom wordt er binnenkort een wet aangenomen die de Taiwanezen verplicht voortaan linksboven met schrijven (en lezen) te beginnen. (MSN Focus Online)
Koppelingen naar de originele berichten staan op de internetpagina www.onzetaal.nl/tamtam; let wel: internetkoppelingen verouderen snel. Op onze website staat iedere dag vers taalnieuws.