Tamtam
Redactie Onze Taal
Dubbele achternamen in België
In België krijgt een kind standaard de achternaam van zijn vader, en dat is een beperking waarmee veel Belgen niet uit de voeten kunnen. Ruim een kwart van de Belgische jonge ouders heeft in onderzoek aangegeven dat zij hun kinderen graag twee achternamen zouden geven: zowel die van de vader als die van de moeder - dus ongeveer zoals het al sinds jaar en dag in Spanje gaat. Iedere achternaam is daar een combinatie van de eerste familienaam van de vader en die van de moeder.
Tijdens de vorige regeringsperiode in België is de wetgeving over de dubbele namen op de valreep gesneuveld, maar het ziet ernaar uit dat het er de komende vier jaar toch van gaat komen. De liberalen en socialisten van Verhofstadt II hebben in het regeerakkoord aangekondigd de discussie over de kwestie weer te willen openen. En volgens de woordvoerster van de minister van Justitie is er ‘geen enkele reden waarom we deze legislatuur niet geregeld zouden krijgen’.
Bron: De Standaard, 18 juli 2003
Van Dale als pr-middel. De gemeente Sluis gaat de bekendste Sluizenaar uit haar geschiedenis, Johan Hendrik van Dale, inzetten om haar naamsbekendheid te vergroten. Sluis hoopt bijvoorbeeld nationale én internationale aandacht te trekken met het toekomstige literaire centrum ‘De Dikke van Dale’. (BN/De Stem)
Courriel. De Franse regering heeft het gebruik van het woord e-mail in alle overheidscommunicatie verboden. Franse ambtenaren mogen het alleen nog maar hebben over ‘courriel’ - een samentrekking van de woorden courrier électronique (‘elektronische post’). De term is afkomstig uit de Canadese provincie Quebec, waar vrijwel iedereen hem gebruikt. (Canoe)
Dyslexie behandelbaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dyslexie goed te behandelen is. Enkele dyslectische kinderen kregen drie weken lang een intensieve training waarin ze het verband leerden leggen tussen letters en de bijbehorende klanken. Aan het eind van de cursus konden ze aanzienlijk beter lezen. Uit hersenscans bleek ook dat hun hersenen meer waren gaan lijken op die van niet-dyslectici. (Globe and mail)
Brabants. Op 1 augustus is Stichting Het Brabants opgericht, die onder meer pleit voor officiële erkenning van het Noord-Brabants als streektaal. (Stichting Het Brabants)
Vlaamse adel spreekt Frans. 97% van de Vlaamse en de Brusselse adel spreekt thuis uitsluitend Frans. Een op de vijf edelen in Vlaanderen spreekt zelfs geen behoorlijk Nederlands. Dat blijkt uit een steekproef van Andries Geeraert, student aan de Vrije Universiteit van Brussel. (Van Dale)
Ontmaskerd door dictee. De Vlaamse afzender van een poederbrief en een dreigbrief is ontmaskerd door een dictee. In beide brieven spelde de afzender het woord buurt als ‘buirt’, een schrijfwijze die de verdachte later ook gebruikte in een dictee dat hij van de politie moest maken. (Gazet van Antwerpen)
Anderstaligenquotum. Basisscholen van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs in Ede zorgen er met een streng spreidingsbeleid voor dat niet meer dan 15% van hun leerlingen anderstalig is. Dat is in strijd met de wet en moet dus verboden worden, zo bepaalde de Commissie Gelijke Behandeling eind juli. (NRC Handelsblad)
Sean Connery
Slechtste accent. De Ierse tongval die Sean Connery zich aanmat voor de film The Untouchables is de slechtste vertolking van een accent die ooit in een film te horen was, aldus lezers van het Britse filmblad Empire. Tweede in de top-tien is Dick Van Dyke, die in Mary Poppins een cockney speelde. Ook Brad Pitt, Julia Roberts, Keanu Reeves en Meryl Streep komen in de lijst voor. (The Guardian)
Inburgeringscursussen. De Nederlandse Islamitische Bond voor Ouderen (Nisbo) gaat voor betrekkelijk weinig geld inburgeringscursussen organiseren in Turkije (kosten: €1250,- per deelnemer; in Nederland kost zo'n cursus €4500,-). Het initiatief is een reactie op de uitspraak van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) dat cursussen in het buitenland duurder zijn dan die in Nederland. Als het plan aanslaat, volgen er cursussen in Marokko. (Brabants Dagblad, Van Dale)
Voorschoolse les. Kinderen die onderwijs hebben gekregen op de peuterspeelzaal of in het kinderdagverblijf blijken op de basisschool - anders dan gedacht - niet beter in rekenen of taal dan andere kinderen. (Trouw, de Volkskrant)
Koppelingen naar de originele berichten staan op de internetpagina www.onzetaal.nl/tamtam; let wel: internetkoppelingen verouderen snel. Op onze website staat iedere dag vers taalnieuws.