Kouwe drukte
Putlut lijkt dus ouder dan pietlut. Maar hoe komen we dan uit bij de bijbelse oorsprong? Daarvoor moeten we de betekenisontwikkeling nader bekijken. Het woord pietlut heeft twee betekenissen: ‘iemand die zich met kleine dingen bezighoudt’, en ‘kouwe drukte’, zoals in ‘Wat heeft hij een pietlut op zijn lijf’ en ‘Maak maar zo'n pietlut niet.’ Die laatste betekenis is interessant, om twee redenen: ten eerste is ze verouderd, en ten tweede ligt ze heel dicht bij het bijbelcitaat (‘Put, Lud, heel de gemengde bevolking’), dat iets aanduidt als ‘en heel dat zootje kleine onbetekenende landen’. Het zou kunnen dat het woord oorspronkelijk alleen die tweede betekenis heeft gehad, waar dan weer het woord putluttig van is afgeleid met de betekenis ‘zich bezighoudend met kleine onbelangrijke zaken’. Van daaruit kan de eerste betekenis van putlut weer zijn afgeleid als ‘iemand die zich bezighoudt met kleine onbelangrijke zaken’. Het feit dat in Vlaanderen alleen putluttig bestaat en putlut niet (meer?), is een argument voor dit scenario. (Ik dank deze observatie aan professor Tops.)
Is de bijbelse oorsprong zo gek nog niet, bij de modernere verklaring kunnen ook nog eens grote vraagtekens gezet worden. Zo betekent lut wel ‘sul’ (zoals Van Dale stelt), maar alleen in het woord lut(te), met de volledige betekenis ‘vrouw met weinig verstand, sul van een vrouw’. Waarom zou dit woord bij het mannelijke Piet gezet worden? En dan nog: wat heeft sul met pietlut te maken? Een pietlut is geen sul, maar iemand die heel precies is en daar moeilijk over doet.
De andere woordenboeken sluiten zich bij De Vries en De Tollenaere aan, en menen met hen dat het woorddeel lut ‘klein’ betekent. Maar eigenlijk bestaat er helemaal niet zoiets als lut. Het woord voor ‘klein’ is luttel, lutter, luttig of luttik met klinkervariaties, maar niet lut. Het enige lut met de betekenis ‘klein’ vinden we in het Saksisch. Verder bestaat er alleen een weinig voorkomend zelfstandig naamwoord lut dat ‘kleinigheid’ betekent. En als een van deze vormen al achter het woord Piet zou zijn geplakt, dan zou de betekenis iets als ‘Piet klein’ zijn - iets wat helemaal niet aansluit bij de hedendaagse betekenis. Een pietlut is zelf niet klein, maar maakt zich druk om kleine dingen.