Brutaal?
De AIDA-structuur levert prima brieven op, zo heeft de praktijk in de vorige eeuw uitgewezen. Maar toen we een boekje over direct mail aan het voorbereiden waren en daarvoor zo'n tweehonderd recente directmailbrieven doornamen, tezamen een representatieve doorsnee van wat er zoal in de Nederlandse brievenbussen valt, viel ons iets op: een groot deel van de brieven heeft een andere, directere structuur. Neem de hiernaast afgedrukte brief uit 2002 van Neckermann, een concurrent van Wehkamp.
Ook deze brief begint met een korte verwijzing naar de feestdagen, maar al meteen in de derde zin komt hij ter zake: de lezer heeft nu ‘ook vast wel even tijd om nog eens in de nieuwe dikke lente/zomercatalogus te kijken, én te bestellen’. Niks geen voorzichtige opwarmertjes. Direct in de openingsalinea krijgt de lezer de laatste A van AIDA voorgeschoteld: het voorstel voor de transactie. Dat is in vergelijking met de vorige brief wel erg direct en brutaal.
Is die directheid gewaagd? Misschien. Maar riskant en ineffectief? Wij hebben met de indruk. Ook in de ‘directe’ brieven wordt de interesse opgewekt (in ons voorbeeld zijn dat de aantrekkelijke leveringsvoorwaarden). Ook wordt het verlangen naar het product aangewakkerd (speciale bonus in het spaarpuntensysteem, computerspelletje cadeau). Maar dat alles gebeurt pas verderop in de brief.