Binnen paar jaar
Een belangrijke overweging om een afwijkende zin te noteren is: ligt de afwijking in het verlengde van vroegere ontwikkelingen? En als het al een taalvernieuwing is, heeft zich zoiets eerder voorgedaan? Kan het een volgende etappe zijn in een reeds langer durend proces? Wie zo verzamelt, heeft nog helemaal geen zekerheid de vinger op iets nieuws te leggen, maar het sluit wel een onafzienbare hoeveelheid toevallige fouten uit, eendagsvliegen, nietszeggende maar zeer menselijke onoplettendheden.
Ik geef een voorbeeld. In de Belgische krant De Morgen van 25 oktober 2002 stond de zin: ‘Tal van bewijsmateriaal dook gisteren op.’ Die wordt meteen genoteerd. En ik zal uitleggen waarom.
De woordgroepen een paar en een heleboel bevatten van huis uit een zelfstandig naamwoord. Als we spreken over ‘een paar schoenen’ (twee bijeenhorende schoenen, een linker- en een rechterschoen), is paar nog steeds een zelfstandig naamwoord. Maar als een paar de betekenis heeft van ‘een klein aantal’ (een paar kinderen, een paar aardappels) krijgt de woordgroep de waarde van een onbepaald telwoord. De betekenis is dan vergelijkbaar met bijvoorbeeld veel en enkele. Ook in een heleboel zit oorspronkelijk een zelfstandig naamwoord: boel of boedel. Maar tegenwoordig functioneert een heleboel eerst en vooral als een onbepaald telwoord (een heleboel toeristen, een heleboel geld).
Zelfstandige naamwoorden kunnen in onze taal een lidwoord bij zich krijgen, maar onbepaalde telwoorden doen het zonder. Behalve dan een paar en een heleboel. Eigenlijk is het lidwoord in die functie een rariteit; historisch begrijpelijk, maar niet langer functioneel. Welnu, dan is het is niet vreemd als het daar verdwijnt. Jaren geleden noteerde ik daarom al eens:
- | Ik denk dat we heleboel criminaliteit kwijtraken als (...)
(NRC Handelsblad, 11 december 1993) |
- | De bank heeft paar honderd particuliere beleggers een tegemoetkoming in de schade aangeboden.
(NRC Handelsblad, 18 mei 1994) |
- | Binnen paar jaar ben je een hele rij insektensoorten kwijt.
(NRC Handelsblad, 19 oktober 1995) |
- | Heleboel processen liepen door elkaar.
(NRC Handelsblad, 25 augustus 2001) |
Het lidwoordloze paar en heleboel zijn misschien nog geen algemeen Nederlands, maar ze zitten eraan te komen. Onmiskenbaar. Intussen heb ik er al zo veel voorbeelden van, dat ik ze niet meer noteer. In mijn boek Geschiedenis van het Nederlands in de twintigste eeuw (Den Haag/Antwerpen, 1999) staan ze al beschreven.