Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Geuit/geüit
? Waarom wordt geüpdatet (het voltooid deelwoord van updaten) wel met een trema geschreven en geuit (het voltooid deelwoord van uiten) niet?
! Het trema wordt bij niet-samengestelde woorden (woorden waarvan de delen niet zelfstandig als woord kunnen voorkomen) gebruikt om te voorkomen dat twee opeenvolgende klinkers als één klank worden uitgesproken. Het gaat hierbij niet om alle klinkercombinaties, maar om de volgende veertien: aa, ae, ai, au, ee, ei (behalve als die i bij de ij hoort, zoals in geijkt), eu, ie, oe, oi, oo, ou, ui en uu. Bij geüpdatet wordt met het trema aangegeven dat de e en de u niet als eu-klank maar als twee aparte klanken worden uitgesproken. De e en de u horen immers bij verschillende lettergrepen: de e bij de lettergreep ge- en de u bij -up-. Het trema komt te staan op de klinker die het begin vormt van de volgende lettergreep.
Ook bij geuit vormen de e en de u niet samen één klank. Het gaat hierbij echter om drie in plaats van twee klinkers achter elkaar. En als meer dan twee klinkers elkaar opvolgen, dan kunnen volgens het Groene Boekje (Leidraad, p. 33) alleen de e en de i een trema krijgen. Daarom hebben woorden als geuit en geautoriseerd geen trema, maar bijvoorbeeld beëindigd, mozaïek en bedoeïen wel. Ook geldt voor een combinatie van meer dan twee klinkers dat er nooit een trema direct na de i komt; vandaar dieet, financieel en ooievaar.
De woorden smeuïg en jeuïg, die dezelfde klinkercombinatie bevatten als geuit, hebben wél een trema. Hierbij moeten namelijk niet de e en de u van elkaar worden gescheiden, maar de u en de i (die bij de volgende lettergreep hoort). En op een i mag wél een trema worden gezet bij een opeenvolging van meer dan twee klinkers.