Iets op je bord/brood krijgen
? Moet ik bord of brood gebruiken in de zin ‘Als het misgaat, krijgt Henk het op zijn bord/brood’?
! Als u bedoelt dat Henk er de schuld van krijgt dat het misgaat, gebruikt u brood; als Henk de problemen moet oplossen die ontstaan als het misgaat, is bord juist.
Er is dus een betekenisverschil tussen de uitdrukkingen iets op je brood krijgen en iets op je bord krijgen, waarvan overigens enkele varianten bestaan (bijvoorbeeld met geven of leggen). Bij de varianten met brood gaat het om schuld of een verwijt, bij die met bord om taken waarmee iemand wordt belast of problemen die hij of zij moet oplossen. Doordat de woorden bord en brood sterk op elkaar lijken, is de kans groot dat ze worden verward.
De varianten met bord zijn betrekkelijk jong. Van Dale neemt er pas sinds de elfde druk (1984) een voorbeeld van op: ‘de vragen werden op het bord van het gemeentebestuur gelegd, daaraan voorgelegd, ter beantwoording doorgespeeld’, en sinds de twaalfde druk (1992) nog een: ‘dat krijgt zij op haar bordje, zij wordt met die taak belast, zij moet daar voor opdraaien’. Ook Verschueren en Koenen vermelden dergelijke uitdrukkingen nog niet zo lang, en Kramers en De grote Prisma Nederlands zelfs helemaal niet.
Varianten van de uitdrukking met brood komen daarentegen al sinds de Middeleeuwen voor. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT, deel III, I, 1902) en het spreekwoordenboek van dr. F.A. Stoett uit 1943 kon het gebruikte werkwoord geven zijn, maar ook leggen, zetten, schieten, hangen, enz. (Het WNT geeft als uitleg over de herkomst een citaat uit het spreekwoordenboek van C. Tuinman uit 1726: ‘zo dat hy 't als met zyn brood moet opeeten en verduwen, al valt het hem niet zeer smaakelyk’.) De hedendaagse woordenboeken geven bij (iemand) iets op zijn brood geven betekenissen als ‘iets verwijten’ en ‘de schuld van iets geven’, en bij iets op zijn brood krijgen ‘als verwijt krijgen’, ‘bezuren’ en ‘de schuld van iets krijgen’. Naast iets op zijn brood krijgen komt overigens ook iets op zijn boterham krijgen voor.