Tamtam
Redactie Onze Taal
Taalberichten
Italiaanse dyslectici beter af dan Engelse
Voor het eerst is bewezen dat dyslexie veroorzaakt wordt door een universele stoornis in de hersens, zo viel half maart te lezen in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science. Uit een groot, internationaal onderzoek, verricht door psychologen, bleek dat Engelstalige dyslectici weliswaar meer last hebben van hun handicap dan Franse (die op hun beurt weer meer problemen ondervinden dan Italiaanse woordblinden), maar dat bij déze verschillen biologische factoren geen rol spelen.
De psychologen lieten dyslectici uit Italië, Engeland en Frankrijk een groot aantal woorden voorlezen. Hierbij viel allereerst op dat alle dyslectici ongeveer evenveel slechter scoorden dan hun niet-woordblinde landgenoten. De oorzaak hiervan kwam naar voren toen de proefpersonen plaatsnamen in een PET-scanner. Dit apparaat meet de doorbloeding - en dus de activiteit - van de hersenen. Uit welk land de dyslectici ook kwamen, allen vertoonden ze een sterk verminderde activiteit in hersendelen die hard behoren te werken wanneer iemand een tekst onder ogen krijgt. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat dyslexie wel een aandoening van neurologische aard moet zijn.
Het tweede opvallende onderzoeksresultaat is dat de Italiaanse woordblinden de test duidelijk het best deden: ze maakten veel minder fouten dan de Fransen, die weer beter scoorden dan de Engelsen. Maar: als de biologische oorsprong van de ziekte bij alle nationaliteiten identiek is, hoe kan het vóórkomen ervan dan per land verschillen? Hier wijzen de psychologen op de moeilijkheidsgraad van de spelling. De schrijfwijzen van het Frans en het Engels zijn bijzonder inconsequent. Zo zijn er in het Engels 1120 manieren om veertig verschillende klanken weer te geven. Daardoor klinken dezelfde letters vaak verschillend: vergelijk mint [mint] met pint [paint], of clove [kloov] met love [lav]. Het Italiaans kent slechts 33 letters en lettercombinaties, die ongeveer evenzoveel klanken vertegenwoordigen. Dyslectici hebben er daardoor minder moeite mee. Dit verklaart ook waarom de aandoening in Italië zo weinig voorkomt: wat in Groot-Brittannië een milde vorm van dyslexie is, blijft in Italië nog net onder de oppervlakte.
De onderzoekers pleiten daarom voor de vereenvoudiging van complexe spellingen. De Amerikaanse Webster-hervorming, waarbij colour werd vereenvoudigd tot color, zien zij als een stap in de goede richting.
Bron: www.trouw.nl, 16-3-2001