Voortbrengselen
De nieuwe economie zou een dorre stam zijn wanneer zij niet meer taalvruchten zou hebben voortgebracht dan haar eigen naam. Tegelijk met dit economische model zijn echter enige honderden woorden geïntroduceerd, waarvan een deel zelfs regelmatig in de krant kan worden aangetroffen. Een groot deel van de terminologie is uit het Angelsaksische taalgebied overgenomen, bijvoorbeeld (business) accelerator (persoon of organisatie die geld en faciliteiten beschikbaar stelt aan startende internetbedrijven om ze snel tot ontwikkeling te brengen), clicks and bricks (benaming voor afzet via virtuele en fysieke distributiekanalen, dat wil zeggen winkels en webwinkels) en datacasting (verspreiding van (multimediale) data via het internet). Veel Engelstalige begrippen zijn inmiddels vertaald en soms zelfs geheel vervangen door Nederlandse pendanten. Zo kennen we naast business angel (welgestelde exondernemer of particulier die een startend bedrijf medefinanciert en adviseert) inmiddels zakenengel, terwijl naast het Engelse mass customization het intrigerende en mooi allitererende massamaatwerk in opkomst is. Ook zijn er vrij veel taalvormen die gedeeltelijk Engels en gedeeltelijk Nederlands zijn (of gedeeltelijk op z'n Engels of Nederlands worden uitgesproken), zoals de samenstellingen cyberondernemer (internetondernemer) en dataharvesting (het putten van relevante informatie, bijvoorbeeld klantprofielen, uit beschikbare databestanden). Daarbij sluiten samenstellingen van het type e-strategie aan, waarvan de e een Engelse uitspraak krijgt wanneer hij als verkorting van het Engelse electronic wordt opgevat, maar een Nederlandse uitspraak wanneer hij wordt opgevat als verkorting van het Nederlandse elektronisch. Ten slotte bevat de taal van
de nieuwe economie bestaande Nederlandse woorden die in dit kennisdomein een nieuwe dimensie hebben gekregen (bijvoorbeeld thuiswinkelen).
Op dit moment valt nog nauwelijks te voorspellen welke van deze woorden zullen beklijven. Wel lijken met name de taalvormen succesvol te zijn die betrekking hebben op concrete verschijnselen en technieken, bijvoorbeeld datacommunicatie (die ook los van de nieuwe economie wordt ontwikkeld). Maar uiteindelijk zal pas definitief duidelijk zijn wat de erfenis van de nieuwe economie is voor onze taal als van de nieuwe economie het nieuwe af is.