Onze Taal als dagblad
Marc van Oostendorp - redacteur Onze Taal op internet
Wie lid is van het Genootschap Onze Taal, krijgt tien keer per jaar het tijdschrift van de vereniging in de bus. Voor sommige mensen is dat misschien genoeg, maar over taal valt veel vaker iets te vertellen. Elke dag staan er nieuwe artikelen met taalnieuws in de krant, elke dag worden er nieuwe taalvragen gesteld aan de Taaladviesdienst van het genootschap, en elke dag verschijnen er pagina's op het worldwide web met nieuwe informatie over taal.
Vier jaar geleden heeft het genootschap daarom een website geopend (adres: www.onzetaal.nl), die het tijdschrift niet vervangt, maar aanvult. We streven ernaar om op de website elke dag iets nieuws te brengen. Bovendien vindt u op de site een aantal uitgebreide en gemakkelijk doorzoekbare archieven.
De openingspagina van de Onze Taalwebsite: www.onzetaal.nl
De openingspagina weerspiegelt de structuur van de website. Ze is verdeeld in twee kolommen. Rechts vindt u een dagelijkse selectie uit het taalnieuws: korte actuele berichten over curieuze ontdekkingen van de taalwetenschap, dialectdictees, verzet tegen de invloed van het Engels, demonstraties van doven voor erkenning van de gebarentaal, en nog veel meer. Bij elk kort berichtje plaatsen we een verwijzing naar de bron: een pagina elders op het internet waarop u meer informatie over de kwestie kunt vinden.
De linkerkolom vermeldt wat er nieuw is op de eigen website. Zo zetten we de inhoudsopgave van elk nieuw nummer van Onze Taal enkele weken voordat dit verschijnt al op de website, plaatsen we regelmatig oude en nieuwe artikelen uit het blad en groeit het archief van taaladviezen. Bovenaan vindt u alle afdelingen waaruit de website bestaat:
- Onze Taal en Tijdschrift bevatten informatie over het genootschap en het tijdschrift. U vindt hier bijvoorbeeld de inhoudsopgaven van het tijdschrift sinds 1997, een register van alle nummers van het tijdschrift van 1980 tot en met 2000 en een doorzoekbare versie van de rubriek ‘InZicht’, met beschrijvingen van honderden boeken over taal die de afgelopen jaren zijn verschenen.
- Koppelingen is een afdeling waarin de webredactie probeert zo veel mogelijk verwijzingen naar websites over taal te verzamelen. U vindt hier meer dan zeshonderd links, in categorieën als ‘spelling’, ‘taaladvies’, ‘dialecten’ en ‘Dutch for foreigners’.
- Advies is de afdeling van de Taaladviesdienst. Deze bevat op het moment ongeveer 750 adviezen die op verschillende manieren doorzoekbaar zijn. Wie een beetje handig is met zijn computer kan al deze adviezen ook in één keer binnenhalen, zodat hij ze kan raadplegen zonder contact te maken met zijn internetaanbieder. Bovendien vindt u in deze afdeling enkele extraatjes, zoals lijsten met fouten in het Groene Boekje en correcties in de Spellingwijzer Onze Taal.
- Dossiers is een afdeling met elektronische versies van artikelen en boeken over taal; u vindt hier onder andere oude artikelen over overtuigende taal uit het maandblad, maar ook bijvoorbeeld een boekje van de taalkundige René Appel over voetbaltaal.
- Nieuws bevat een archief van kortere en langere artikelen over taalgebeurtenissen van de afgelopen vier jaar.
De website is een gratis dienst van het genootschap voor iedere internetgebruiker die geïnteresseerd is in taal. De opmaak is met opzet sober gehouden om de gebruikers zo snel mogelijk de gevraagde informatie te kunnen geven. Wie niet genoeg heeft aan het maandblad Onze Taal, kan op internet Onze Taal ook raadplegen als dagblad en als archief.