Misplaatst
In het taalkatern van De Standaard van 14 maart 2000 geeft VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx uitleg bij het ‘Taalcharter’ dat hij anderhalf jaar geleden lanceerde en naar aanleiding waarvan de pers toen zei dat de VRT koos voor de Vlaamse norm. Hendrickx: ‘Alleen wil de VRT er meer dan in het verleden mee rekening houden dat de Nederlandse standaardtaal zoals ze in België gebruikt wordt op een beperkt aantal punten kan verschillen van de in Nederland gebruikelijke variant van de Nederlandse standaardtaal.’ Meer ruimte dus voor typisch Belgisch-Nederlandse woorden. Dat is niet ongevaarlijk. Maar Hendrickx is wel in goed gezelschap, want in de Volkskrant van 5 mei 2000 zegt Koen Jaspaert, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, dat er toleranter moet worden omgegaan met taalvariaties.
Ook ik vind dat Vlamingen verdieping niet door etage moeten vervangen, herstelling door reparatie, uitbater door exploitant, luidop door hardop of fruitsap door vruchtensap (of jus d'orange). Maar als Vlamingen sentimenteel gaan doen over fermette, fondant, mutualiteit en positioneren, dan breekt mijn klomp.
Ik ben het eens met de sociolinguïsten dat we op verschillende niveaus communiceren, in verschillende kringen en in verschillende taalregisters. In mijn dorp kan ik, als lid van de lokale biljartclub ‘De lustige
Voor een massamedium als televisie, dat bovendien grensoverschrijdend is, is het gebruik van iets anders dan Algemeen Nederlands misplaatst.
nachtvlinders’, dus perfect - en bij voorkeur! - het plaatselijke dialect gebruiken. Maar volgens dezelfde redenering is voor een massamedium als televisie, dat bovendien per definitie grensoverschrijdend is, het gebruik van iets anders dan Algemeen Nederlands misplaatst. Het geëigende taalregister voor de media is het Standaardnederlands.
Taal is een communicatiemiddel, en als je ziet dat het gebruik van bepaalde varianten ervoor zorgt dat de noorderbuur, respectievelijk de zuiderbuur, moeite heeft met die varianten en dat dit de toegankelijkheid van een tv-productie schaadt, dan is dat een probleem waar iets aan gedaan moet worden.