Randvoorwaarden en de wet van behoud van ellende
Dr. ir. J. IJff - Alkmaar
Waar komen woorden precies vandaan? Dat is meestal een kwestie van gissen, maar soms is het heel nauwkeurig na te gaan. Over de uitvinding van een modewoord en een zich langzaam inburgerende uitdrukking.
Randvoorwaarde is een modewoord. Het kwam op in de jaren tachtig en heeft zich in de jaren negentig als een olievlek verbreid. Geen politiek-bestuurlijk rapport of de randvoorwaarden vliegen je om de oren. Zelfs de troonrede van 1998 repte ervan: ‘Voorts zal de regering nog dit jaar haar voornemens formuleren inzake een eventuele aanvullende locatie om de groei van de luchtvaart op te vangen. Hierbij worden de randvoorwaarden van milieu, gezondheid en veiligheid in acht genomen.’
In de elfde editie van de grote Van Dale, uit 1984, verscheen het woord voor het eerst. Het werd toen gedefinieerd als: ‘(in beginsel bijkomstige) voorwaarde waaraan voldaan moet zijn, wil het beoogde doel ooit bereikt kunnen worden’. In de editie erna, die uit 1992, kreeg het woord er een betekenis bij: ‘voorwaarde die de mogelijkheden tot variatie beperkt (...) grens die niet mag worden overschreden’. Het voorbeeld dat Van Dale hierbij geeft, is ‘budgettaire randvoorwaarden’. Randvoorwaarde wordt hier gebruikt in plaats van grens, zoals het in de eerste betekenis gewoon wordt gebruikt in plaats van voorwaarde. Randvoorwaarde klinkt wat minder hard, verhullender en abstracter. Misschien is het daarom zo populair geworden in de politiek-bestuurlijke wereld.
De geluidsbelastingscontouren voor de luchthaven Schiphol (links) hebben wel iets weg van bepaalde gelijkvormige figuren die in de toegepaste wiskunde voorkomen, en die worden bepaald door ‘randvoorwaarden’ (rechts).
Uit: Structuurschema burgerluchtvaartterreinen, 1979; Advanced Engineering Mathematics, 1951