Tamtam
Redactie Onze Taal
Taalberichten
GPV wil meldpunt taalbescherming
‘“Defend our Dutch” says MP [“Member of Parliament”]’, zo kopte Het Financieele Dagblad onlangs. Het heeft wel iets ironisch dat dit bericht op de Engelstalige pagina van deze krant terechtkwam, want de ‘MP’ in kwestie, Eimert van Middelkoop van het GPV, ergert zich juist aan de vanzelfsprekendheid waarmee veel Nederlanders overschakelen op het Engels. En ook de ‘verengelsing’ van het Nederlands is hem een doorn in het oog. Eind november stelde het Tweede-Kamerlid op een symposium van het Algemeen-Nederlands Verbond voor om een soort ombudsman voor taalzaken in het leven te roepen: het meldpunt taalbescherming. Hier moeten mensen terechtkunnen met hun klachten over ‘taalverslonzing’.
Van Middelkoop wil dat het meldpunt vooral instanties en prominenten op de vingers gaat tikken die te pas en te onpas Engels gebruiken in het Nederlands: ‘Ik wil geen taalinquisitie in gang zetten, maar mensen cultureel ter verantwoording roepen. Het meldpunt zal niet over ieder woord vallen, maar moet bijvoorbeeld goed het onderwijs in de gaten houden. Neem nu het tweetalig vwo: kinderen leren daar geen van de twee talen echt goed. Ik zou er moeite mee hebben als kinderen leren over de “battle of Newport”. Maar het meldpunt moet ook optreden tegen bijvoorbeeld Nederlandse politici die een persconferentie geven in het Engels; dat doen hun Portugese collega's toch ook niet?’
Enkele collega-politici deden in dezelfde maand eveneens opvallende uitspraken over dit onderwerp. Zo pleitte Oussama Cherribi, Tweede-Kamerlid voor de VVD, begin november in een tv-programma van Karel van de Graaf voor een ‘overheidsinstelling die vreemde woorden aan de grens tegenhoudt’. En ook de minister-president van Vlaanderen, Patrick Dewael, vroeg laatst vertwijfeld: ‘Willen jullie dat onze taal stilaan verdwijnt?’ Deze vraag was gericht aan de Nederlandse ministers, die zich volgens Dewael al jarenlang te weinig inzetten om de opmars van het Engels te stoppen. De Belgische minister-president zou graag zien dat de Vlamingen en de Nederlanders samenwerken; hij vreest dat het Nederlands anders verloren zal gaan.
Bronnen: Algemeen Dagblad, 14-11-2000 en 22-11-2000; Trouw, 27-11-2000; Het Financieele Dagblad, 28-11-2000