waslijst met potentiële kandidaten op het scherm.’ (1-6-2000) Deze geheel eigentijdse aanpak blijkt ook toekomst te hebben buiten de liefde: ‘Eigenlijk gaat er amper een avond voorbij of ergens op een zender treedt wel een merk op in het spotje van een ander. Of in een populair programma. Branddating is dit fenomeen inmiddels gedoopt.’ (Het Financieele Dagblad, 26-4-2000)
donatiefunctionaris De zorg is in 2000 sterk in beweging, met woorden als zorgacademie en zorgnummer als resultaat, maar als zorg niet meer mag baten, is er nog altijd de hekkensluiter in de zorgketen, namelijk de ‘donatiefunctionaris’. ‘Hij houdt zich bezig met de donatie van organen van patiënten die (...) zijn overleden.’ (Trouw, 16-2-2000) Het blijkt een snelgroeiende beroepsgroep in het ziekenhuis te zijn; begin 2000 zijn er zes van aan het werk gegaan, en in september waren het er al twaalf.
De naam van de ex-bestuursvoorzitter van World Online heeft zich ontwikkeld tot werkwoord: ninabrinken.
Foto: ANP
filezwaaien In 2000 is de diversiteit aan vervoermiddelen flink toegenomen, bijvoorbeeld met de ‘flitsstep’ (NRC Handelsblad, 10-8-2000), een snelle step met hulpmotor, de ‘skatescooter’ (NRC Handelsblad, 17-8-2000), een soort van opvouwbare step met skatewielen, en - ten behoeve van de laatste reis - de ‘uitvaartbus’, waarin nabestaanden ‘samen met de overledene naar begraafplaats of crematorium rijden’ (Algemeen Dagblad, 21-9-2000). Wat er nog niet is maar ons al wel in het vooruitzicht is gesteld, is de ‘literauto’, ‘die maar één liter brandstof per honderd kilometer verbruikt’ (NRC Handelsblad, 21-9-2000). Daar kom je een heel eind mee, tenzij je in de file terechtkomt, want die lijkt met de dag langer te worden. Een van de maatregelen daartegen is het ‘filezwaaien’, waarbij ‘Agenten (...) proberen files te verhelpen door langs de weg armgebaren te maken’ (Algemeen Dagblad, 9-3-2000). Niet dat zulke ‘malende’ bewegingen altijd helpen, want ‘tussen Gouda en De Meern werden de opstoppingen juist erger’.
geninabrinkt In maart 2000 gaat World Online naar de beurs. Bestuursvoorzitter Nina Brink krijgt bij die gelegenheid de ‘gouden zeepbel’ uitgereikt door een paar mensen die de hype rond World Online niet helemaal vertrouwen. Terecht, want een paar weken na de beursgang is er van de koers van World Online op de beurs weinig meer over. Behalve het dan heersende slechte beurssentiment voor internetaandelen lijkt Nina Brink zelf hiervoor medeverantwoordelijk. Ze heeft bij de beursgang van haar onderneming verzwegen dat ze kort tevoren een groot deel van haar aandelen heeft verkocht voor een bedrag dat in vergelijking met de introductiekoers een schijntje is. Nina Brink lijkt dan ook weinig kans te maken op de titel zakenvrouw van het jaar. Sterker nog, haar naam heeft zich volgens de Volkskrant van 7 april 2000 tot een heus werkwoord ontwikkeld: ninabrinken, dat onder meer ‘besodemieteren’ zou betekenen. In die betekenis wordt het werkwoord even later ook daadwerkelijk aangetroffen in de krant, in een context die niets met World Online te maken heeft: ‘Matchwinnaar Chris Roosendaal stond weliswaar slecht, maar zijn tegenstander liet zich ninabrinken en verloor uiteindelijk materiaal.’ (Haarlems Dagblad, 17-4-2000)
inbelspelletje Een moderne vorm van vermaak is het ‘inbelspelletje’: in een televisieprogramma wordt een vraag gesteld en ‘kijkers kunnen met het juiste antwoord op onwaarschijnlijk simpele vragen à raison van 99 cent per minuut bellen naar een telefoonnummer, in de hoop een prijs in de wacht te slepen’ (Trouw, 5-2-2000). Het verschijnsel bestaat al wat langer, maar het woord inbelspelletje haalt in 2000 voor het eerst de krant als Justitie er een onderzoek naar instelt: staatssecretaris ‘Cohen laat onderzoeken of de inbelspelletjes op televisie, zoals vooral Veronica die uitzendt, tot verslaving onder de deelnemers kunnen leiden. Als dat zo is, zijn de spelletjes in strijd met de Wet op de Kansspelen en moeten ze van het scherm verdwijnen.’ (Algemeen Dagblad, 2-2-2000)
kladgenoom In juni is er nieuws over het menselijk genoom. Dat zou in kaart zijn gebracht: ‘Het was een gigantische klus, waarmee miljarden guldens zijn gemoeid.’ (Algemeen Dagblad, 27-6-2000) In feite is de wetenschap op dat moment nog niet verder ‘dan dat ze alle letters van dat boek op een rijtje heeft gezet’ (Trouw, 27-6-2000). NRC Handelsblad concludeert op 1 juli 2000 dan ook dat we te maken hebben met een ‘kladgenoom’.
kraamsuite Op 1 september 2000 opent het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda zijn eerste ‘kraamsuite’, die tevens de eerste kraamsuite in Nederland is: een ruimte waarin de bevalling plaatsvindt en waar men vervolgens de gehele in het ziekenhuis doorgebrachte kraamtijd kan verblijven. ‘In die huiselijke ruimte is vrijwel alle medische zorg, ook reanimatie van de baby, mogelijk. De noodzakelijke medische apparatuur is weggewerkt in houten kastjes, die in niets aan een ziekenhuisomgeving doen denken.’ (de Volkskrant, 1-9-2000) Speciaal voor welkome kinderen.
maaltijdreep Gemaksvoedsel verovert Nederland in rap tempo. Maar dat voedsel moet wel gezond zijn. Daarom worden in 2000 in