| |
| |
| |
[Vervolg InZicht]
re ‘knapper’ dat hij ook vervoegingen, vaste verbindingen en veel eigennamen herkent, en dat hij op klank de juiste spelling geeft. In het oktobernummer van Onze Taal stond al een uitgebreide recensie van deze spellinghulp. Geschikt voor Word 97/2000.
Spellingcorrector voor MS-Word is een uitgave van Van Dale en kost f 119,-/Bfr. 2245.
ISBN 90 6648 9022
| |
Etymologie
Van 1979 tot 1999 had Frans Debrabandere een rubriek over woordgeschiedenis in Nederlands van Nu, het blad van de Vereniging Algemeen Nederlands (de Belgische zustervereniging van Onze Taal). 42 van deze stukjes zijn nu bijeengebracht in een bundel met de titel Wat woorden weten. Per hoofdstuk behandelt Debrabandere de herkomst en de ontwikkeling van een aantal rond een bepaald thema gerangschikte woorden. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer vogelnamen, schoenen en de kermis.
Wat woorden weten. Over woorden en hun geschiedenis is een uitgave van L.J. Veen en kost f 29,90. (175 blz.)
ISBN 90 204 5924 4
| |
Japans schrift
Het ABC van Japan is een publicatie naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Tilburgse Scryption (zie InZicht van oktober). Het boek is geen catalogus, maar wil eerder een inleiding op het onderwerp geven. In vier hoofdstukken worden achtereenvolgens aspecten van het schrift, het schrijven, het (westerse) alfabet en het drukken belicht. Het boek is rijkelijk van illustraties voorzien.
Het ABC van Japan. Schrift en schrijven in een fascinerend land van Rob Berkel is een uitgave van Scryption en kost f 30,-. (96 blz.) Het is telefonisch te bestellen bij Scryption: 013 - 580 08 21.
ISBN 90 75159 18 8
| |
Woorden uit de bijbel
Het Nederlands kent veel woorden en uitdrukkingen die uit de bijbel afkomstig zijn. Vaak is die bijbelse oorsprong wel bekend, zoals bij ‘arm als Job’ en ‘de verloren zoon’, maar er zijn ook woorden - bijvoorbeeld muggenziften, aanfluiting en verbloemen - die allang niet meer als ‘bijbels’ herkend worden. In het Bijbels lexicon zijn een groot aantal van dit soort woorden en uitdrukkingen samengebracht. Elk lemma gaat in op de betekenis, de ontstaansgeschiedenis en de bijbelse context, en bovendien worden ze geïllustreerd met enige hedendaagse citaten uit boeken, kranten en tijdschriften. In hun voorwoord geven de auteurs - beide werkzaam bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie - een overzicht van de verschillende soorten bijbelontleningen, alsmede een beschrijving van de door hen gevolgde werkwijze.
Bijbels lexicon. Woorden en uitdrukkingen uit de bijbel in het Nederlands van nu van Karina van Dalen-Oskam en Marijke Mooijaart wordt uitgegeven door Prometheus en kost f 49,50. (443 blz.)
ISBN 90 5333 923 X
| |
Symposium taalpolitiek en lexicografie
Aan de Universiteit van Amsterdam wordt op 23 en 24 november het symposium ‘Language Policy and Lexicography in Slavic languages after 1989’ gehouden. Het symposium brengt specialisten bijeen uit de slavistiek, de lexicografie en de sociolinguïstiek. De centrale vraagstelling betreft de rol van de lexicografie, als indicator, maar ook als instrument van taalpolitiek in Midden- en Oost-Europa. De toegang is gratis. Plaats van handeling: Faculteit der Geesteswetenschappen, Bungehuis, Spuistraat 210, Amsterdam. Meer informatie en aanmeldingen per telefoon (020 - 525 38 13/38 83), per e-mail (LPL.symposium@hum.uva.nl) of via internet (www.hum.uva.nl/lplsymposium).
| |
Taalbeheersing
Taalbeheersing als communicatiewetenschap is een handboek voor het vak taalbeheersing, en is vooral gericht op het tweede jaar van de studies Nederlands, communicatie en tekstwetenschap. De theoretische hoofdstukken bestrijken alle specialismen die het vak in Nederland kent: onderzoek naar tekstbegrip, gespreksonderzoek, argumentatietheorie, schrijfonderzoek en tekstontwerp. Daarnaast wordt ingegaan op de praktijk van het taalvaardigheidsonderwijs en de professionele communicatiebranche. Het boek stelt de Nederlandse taalbeheersing centraal, maar een en ander wordt waar nodig ook in een interdisciplinair en internationaal perspectief geplaatst.
Taalbeheersing als communicatiewetenschap. Een overzicht van theorievorming, onderzoek en toepassingen, onder redactie van Antoine Braet, wordt uitgegeven door Coutinho en kost f 44,50. (272 blz.)
ISBN 90 6283 213 X
| |
Leidse Letterendag
Op zaterdag 18 november houdt de Opleiding Nederlands van de Leidse Universiteit de Leidse Letterendag rond het thema ‘taalbeheersing en professionele communicatie’. Het programma omvat vier lezingen, waarin wordt ingegaan op het belang dat de wetenschappelijke taalbeheersing heeft en kan hebben voor de nog steeds snelgroeiende communicatiebranche. De dag wordt afgesloten met een forumdiscussie. De Letterendag vindt plaats in zaal 011 van het Centraal Faciliteitengebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden. Deelname kost f 55,-. Voor aanmelding en meer informatie: secretariaat Opleiding Nederlands, telefoon 071 - 527 26 04 (ma. t/m do. van 09.00 tot 12.00 uur).
| |
Prijs Nederlandstalige cd-roms
De Stichting Natuurlijk Nederlands wil een prijs in het leven roepen voor de best verzorgde Nederlandstalige cd-roms en programmatuur. Bij de beoordeling wordt in de eerste plaats gelet op taalgebruik. Het is de bedoeling dat de prijs in 2001 voor het eerst wordt uitgereikt. Uitgevers van digitale media die hun producten kansrijk achten, kunnen contact opnemen met de stichting. Ook is men benieuwd naar persoon-lijke ervaringen van lezers met Nederlandstalige cd-roms en computerprogramma's. Stichting Natuurlijk Nederlands, Postbus 2093, 2301 CB Leiden. E-mail: onnodig-engels@altavista.net.
|
|