| |
| |
| |
[Vervolg InZicht]
de herkomst ervan besproken en bediscussieerd. Ook Hans van Keken was erdoor gefascineerd, en begon een zoektocht naar de oorsprong van het @-teken. Hij kwam erachter dat het in verschillende Europese landen in verschillende ‘betekenissen’ in gebruik is geweest - misschien zelfs al in de Middeleeuwen - maar de echte oorsprong van het apenstaartje blijft vooralsnog onduidelijk. Over zijn bevindingen schreef Van Keken een boekje, waarin hij ook ingaat op de benamingen die er in andere talen voor het apenstaartje bestaan, zoals ‘muisje’ (Chinees) en ‘eendje’ (Grieks).
Het apenstaartje. Zoektocht naar oorsprong en gebruik van het @-teken is een uitgave van Van Buurt Boek en kost f 17,50. (71 blz.)
ISBN 90 74076 90 4
| |
Nederlands in het voortgezet onderwijs
Onlangs verscheen bij Coutinho de derde, geheel herziene druk van Nederlands in de basisvorming. Het boek is gericht op docenten Nederlands in de eerste drie jaren van het voortgezet onderwijs. Per deelonderwerp worden de leerdoelen beschreven, en deze worden aangevuld met suggesties voor oefening en toetsing. Achtereenvolgens komen aan bod: lezen, luisteren, spreken en schrijven, fictie, taalvariatie en massamedia. Het boek sluit af met een hoofdstuk over methodes en lesmateriaal.
Nederlands in de basisvorming. Een praktische didactiek van Helge Bonset, Martien de Boer en Tiddo Ekens is een uitgave van Coutinho en kost f 55,-. (329 blz.)
ISBN 90 6283 201 6
| |
Semantiek
De semantiek is de leer van de betekenis van woorden. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar de betekenis van een woord laat zich strikt genomen niet beschrijven met andere woorden. Woorden zijn verbonden met begrippen, die op hun beurt een ervaring van de werkelijkheid zijn, aldus Henk Verkuyl, hoogleraar linguïstiek aan de Universiteit van Utrecht, in de inleiding van zijn boek Semantiek. Het beschrijft hoe woorden en begrippen met elkaar verbonden kunnen worden, en hoe de betekenis van woorden kan worden omschreven door hun onderlinge verbanden te bestuderen. Het doel van het boek is de lezer een overzicht van de belangrijkste theorieën over de semantiek van woorden te verschaffen.
Semantiek. Het verband tussen taal en werkelijkheid wordt uitgegeven door Amsterdam University Press en kost f 19,50. (98 blz.)
ISBN 90 5356 415 2
| |
Journalistieke teksten
In Schrijven voor (multi)media wordt hoofdstuksgewijs ingegaan op de criteria waaraan journalistieke teksten voor de verschillende media - kranten en tijdschriften, radio, televisie, tekst-tv en internet - moeten voldoen; de tekst wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en voor elk hoofdstuk is een literatuurlijst opgenomen. Het boek is in eerste instantie bedoeld voor studenten voorlichting, journalistiek en communicatie, maar is ook toegankelijk voor ‘leken’.
Schrijven voor (multi)media, onder redactie van Piet Kaashoek en Michel Simons, wordt uitgegeven door Coutinho en kost f 42,50. (212 blz.)
ISBN 90 6283 154 0
| |
Lezingencyclus
Onder de titel ‘Taal uit het hoofd’ houdt Studium Generale van de Universiteit Leiden op 6 en 27 oktober, 3 en 17 november en 8 december een Engelstalige lezingencyclus over bio-, neuro- en psycholinguïstieke onderwerpen als ‘taalverwerving door kinderen’, ‘de verschillen tussen dieren- en mensentaal’ en ‘de oorsprong en de evolutie van taal’. De lezingen worden gegeven door ‘internationaal befaamde’ taalkundigen. Plaats van handeling is het Centraal Faciliteitengebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden. Duur: 13.00-15.00 uur. De toegang is gratis. Verdere informatie is op te vragen bij Studium Generale, telefoon: 071 - 527 72 95.
| |
Japans schrift
Scryption, museum voor schriftelijke communicatie te Tilburg, herbergt tot 14 januari 2001 een tentoonstelling over het Japanse schrift. Dit schrift - wellicht het moeilijkste ter wereld - bestaat uit duizenden Chinese karakters (de ‘kanji’), vijftig Japanse lettergreeptekens (de ‘kana’) en de 26 letters van het westerse alfabet, die bovendien op vijf verschillende manieren geschreven kunnen worden. Behalve aan de geschiedenis van dit schrift besteedt de expositie ook aandacht aan de Japanse kalligrafie en het drukken van teksten en boeken. ‘Karakters in beeld/Het ABC van Japan’ is te zien in het Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg. Telefoon: 013 - 580 08 21; e-mail: scryption@tref.nl. Website: www.tref.nl/tilburg/scryption.
| |
Schrijfdag
Op zaterdag 11 november wordt in Paradiso en het Barlaeus-gymnasium in Amsterdam de vijfde Nederlandse Schrijfdag gehouden. De dag wordt georganiseerd door de Stichting Schrijven, die zich vooral richt op schrijvers die nog niet gepubliceerd hebben. Het programma vermeldt schrijfworkshops door bekende auteurs, podiumoptredens en een informatiemarkt, en bovendien kunnen bezoekers eigen werk laten beoordelen. Voor meer informatie of een programmaboekje kunt u zich wenden tot de Stichting Schrijven, telefoon 020 - 420 86 58; e-mail info@schrijfdag.nl. Website: www.schrijfdag.nl.
| |
Taalcongres
Op zaterdag 18 november vindt in Antwerpen het negende Nederlandse Taalcongres van de Vereniging Algemeen Nederlands (VAN) plaats. Het onderwerp is ‘taal en computer’. In zeven lezingen zal worden ingegaan op de relatie tussen de nieuwe media enerzijds, en naslagwerken, taalonderwijs, taaladvisering, taalvariatie en taalgebruik anderzijds. Sprekers zijn onder anderen Dirk Geeraerts, Johan Van Hoorde, René van Stipriaan en Marc van Oostendorp. Onze Taal-leden betalen f 42,-/Bfr. 750 (met lunch) of f 17,-/Bfr. 300 (zonder lunch). Verdere informatie en aanmeldingen bij Frans Debrabandere, Keizer Karelstraat 83, B - 8000 Brugge. Telefoon: 0(032) 50 31 73 66; e-mail: debrabandere@belgacom.net. Op de website van Onze Taal vindt u het volledige programma. Ook kunt u daar een aanmeldingsformulier versturen.
|
|