Één hersenhelft
Uit hersenonderzoek blijkt dat de menselijke spraakcentra in die hersenhelft gelokaliseerd zijn van waaruit ook de verfijnde motoriek van de dominante hand bestuurd wordt. Bij rechtshandigen worden de spraak en de rechterhand bestuurd vanuit centra in de linkerhersenhelft, bij linkshandigen is in het algemeen het omgekeerde het geval. Een dergelijke gemeenschappelijke lokalisatie van spraak en handvaardigheid is binnen de gangbare opvattingen over taal niet goed te verklaren. Wat zouden spraak en handvaardigheid, op zulke verschillende momenten in de evolutie ontstaan, met elkaar te maken kunnen hebben?
Voor de auteurs van Gesture ligt dit verband juist zeer voor de hand. Spraak is volgens de auteurs van dit boek ontstaan binnen een reeds veel langer bestaand systeem van communicatie door middel van gezichtsuitdrukkingen en vooral gebaren. Een gemeenschappelijke lokalisatie in de hersenen van spraak en handvaardigheid is vanuit die visie precies wat men zou verwachten.
Neurologisch onderzoek bij doven wijst uit dat ook gebarentaal bestuurd wordt vanuit de hersenhelft waar de spraakcentra zetelen. Ook dit gegeven kan binnen de theorie die in Gesture ontwikkeld wordt op natuurlijke wijze verklaard worden. Als gebarentaal en gesproken taal een gemeenschappelijke oorsprong hebben, dan ligt een gemeenschappelijke lokalisatie in de hersenen zeer voor de hand.
David F. Armstrong, William C. Stokoe, Sherman E. Wilcox, Gesture and the Nature of Language. Cambridge, Cambridge University Press, 1995. f 40,80.
ISBN 0 521 46772 1