● Parlementair debat
Bij de typisch Britse debatvormen, die overigens ook in Amerika steeds populairder worden, gooien debaters het over een geheel andere boeg. Hier strijden argumentatie en presentatie om de voorrang en gaan debaters bij tijd en wijle even luidruchtig tekeer als de leden van het Lagerhuis. In Nederland is parlementair debatteren verreweg de populairste vorm bij debating clubs. Enkele Nederlandse universiteiten sturen sinds 1990 jaarlijks een studentendelegatie naar het World Debating Championship.
De stellingen hebben vaak een ludieke inslag (‘De koningin moet haar Gouden Koets verkopen’) en de regels voor argumentatie worden losjes gehanteerd of ontbreken zelfs geheel. De jury laat zich veelal leiden door de algemene indruk van de teams of individuen, waardoor het uitstralen van zelfvertrouwen, een vlot verhaal en inspelen op het publiek belangrijk worden voor de overtuigingskracht. Het parlementaire debat is extra levendig dankzij de mogelijkheid van interrupties, oftewel doelbewuste pogingen om het de spreker lastig te maken.
Een debat in het VARA-tv-programma ‘Het Lagerhuis’.
Foto: Kippa
Scherpe vragen, puntjes van orde of opmerkingen als ‘Uw argumenten zijn net zo kaal als uw hoofd!’ maken van het debat een heus steekspel.
Om een heksenketel te voorkomen, mogen debaters interrupties weigeren. Maar wie alle interrupties afslaat, zou de indruk kunnen wekken slecht tegen kritiek te kunnen.
Het summum van parlementair debatteren wordt bereikt als het publiek halverwege het debat mag meedebatteren. Men waant zich in een Atheense volksvergadering, mede omdat het publiek na afloop van het debat ook zijn stem uitbrengt.
Anders dan in het beleidsdebat komt in het parlementair debat de schoonheid van de taal tot uitdrukking. Er is alle ruimte voor smaakvolle anekdotes, mooie stijlfiguren, klinkende openingen en daverende uitsmijters.