● Sexye broek
‘Nederlandse woorden eindigen liefst niet op een beklemtoonde klinker’, zegt Van de Vijver. ‘Daar moet het iets mee te maken hebben.’ Als de tweede lettergreep niet beklemtoond is, kan de verkorting namelijk best op een klinker eindigen. De namen Abdoe en Baba, die allebei de klemtoon op de eerste lettergreep hebben liggen, laten dat al zien. Die namen worden nu juist niet afgekort als Abdoes of Babang. Terwijl alle namen met klemtoon op de tweede lettergreep hetzelfde doen als Patries: Carola wordt Carool, Irene wordt Ireen. Ook kortere namen doen mee. Patrick Kluivert wordt Kluif genoemd, en niet Klui. Wouter heet eerder Wout dan Wou.
Woorden die op een beklemtoonde klinker eindigen - continu en wee bijvoorbeeld - zijn in meerdere opzichten vreemd. Als Nederlanders zelf een nieuw tweelettergrepig woord maken, zoals VARA, AVRO, NAVO of CITO, leggen ze de klemtoon onveranderlijk op de eerste lettergreep. Niemand komt op het idee om in zulke woorden de klemtoon op de tweede lettergreep te leggen.
Een ander voorbeeld: normaal gesproken worden bijvoeglijke naamwoorden die eindigen op een klinker niet verbogen. We zeggen bijvoorbeeld wel de jonge man maar niet de albinoë man; wel de leuke broek maar niet de sexye broek. Een buigings-e en een klinker gaan kennelijk niet samen. Alleen als de klinker klemtoon heeft, gaat die redenering niet op. In dat geval kan het bijvoeglijk naamwoord juist weer wel verbogen worden, zoals de weeë geur en de continue aandrang laten zien. Ook in dat opzicht zijn woorden die eindigen op een beklemtoonde klinker uitzonderlijk.