● Het Nietzsche-gevoel
De combinatie van een eigennaam (bijvoorbeeld Oranje) met het woord gevoel is niet nieuw. In de jaren tachtig maakte het verzekeringsbedrijf Zwitserleven, in de persoon van Kees Brusse, al reclame met het ‘Zwitserlevengevoel’: het prettige gevoel dat je later in vrijheid en luxe kunt leven als je nu een bepaalde pensioenverzekering afsluit. De kreet schijnt het goed te doen, want de reclame bestaat nog steeds. Het Zwitserlevengevoel is inmiddels een ingeburgerd begrip geworden; het staat voor ‘het onbekommerd genieten van de goede dingen van het leven’. Maar het blijkt ook net even anders toepasbaar te zijn. Vlak na de heroïsche overwinning op Grasshoppers, eind vorig jaar in Zwitserland, kwam Ajax tegen AZ niet verder dan 1-1. De Volkskrant kopte: ‘Ajax is het Zwitserlevengevoel al weer snel kwijt’.
Twee jaar geleden had De Groene Amsterdammer een special over Nietzsche, met als titel ‘Het Nietzsche-gevoel, een galerij van Nederlandse nietzscheanen’. Wie goed oplet, ziet dat er het laatste jaar op televisie en in de kranten een sterke toename is van samenstellingen van eigennamen met het woord gevoel. Vorig jaar vroeg Bart de Graaff tijdens de uitreiking van De Gouden Televizierring of er zoiets bestaat als een ‘RTL5-gevoel’. Jan Mulder schreef in zijn column in de Volkskrant van 8 oktober: ‘In de Arena is nog maar weinig van het Ajax-gevoel over’. Verder kwam ik onder andere tegen: het KemaKeurgevoel (‘het veilige gevoel dat keurmeesters de risico's van het leven zo klein mogelijk houden’), het Fortis-gevoel (Fortis is een bank die een andere bank, Mees Pierson, heeft overgenomen; het Fortis-gevoel staat voor ‘een duidelijke en krachtige uitstraling’) en het Messiah-gevoel (het gevoel dat vierduizend mannen en vrouwen hebben als ze in één groot koor Händels oratorium Messiah zingen).
Maar niet alleen eigennamen gaan op deze manier samen met gevoel. Bekend zijn het ikgevoel en het wijgevoel, maar ook het wijkgevoel bestaat, en het luxe-slaapkamergevoel. En wat te denken van het blijde-rijdengevoel (in de VPRO Gids)? Het mag duidelijk zijn: samenstellingen met gevoel zijn buitengewoon productief.