■ Sjerrebekke spoelza
Bernard van Dijk - journalist, Tilburg
Marcus Leroy geeft - helemaal vanuit de Ambassade van België te Harare in Zimbabwe - op blz. 89 van het aprilnummer een mogelijke verklaring voor het woord sjerrebekke uit het liedje ‘Vier weverkes’. Toen Hans Heestermans in Onze Taal van januari vroeg wie de betekenis kon geven van de woorden schietspoele sjerrebekke spoelza, djikkedjakke kerrekoltjes klitsklets, dacht ik dat duizenden lezers van Onze Taal dat zouden kunnen. Nu niemand met de juiste uitleg komt, geef ik die dan maar.
De aangehaalde woorden vormen eigenlijk één grote onomatopee. Ze geven het geluid weer van het weven op een houten getouw, dat vroeger algemeen gebruikt werd in de textielindustrie. Daar was het een oorverdovend lawaai als gevolg van een aantal vrijwel gelijktijdige en steeds herhaalde machinale handelingen. ‘Schietspoele’ is het geluid van het loskomen van de schietspoel, die de inslagdraad tussen de kettingdraden door jaagt. ‘Sjerrebekke’ is het geluid dat de schietspoel maakt als hij van rechts naar links of andersom schiet. ‘Spoelza’ is het geluid van de schietspoel die terugkeert in zijn uitgangspositie. De wever werkt met een aantal pedalen, waarmee hij dan weer de even genummerde kettingdraden, dan weer de oneven kettingdraden de ene keer omhoog en de andere keer omlaag laat gaan, zodat de schietspoel ertussendoor kan schieten. Dan zijn er nog kammen die de ingeschoten draad tegen het eerder gemaakte weefsel aandrukken. De pedalen en allerlei andere draaiende, schuivende en wentelende onderdelen van de machine maken het ‘djikkedjakke kerrekoltjes klitsklets’-geluid. Ik meen dat ‘klitsklets’ technisch gezien helemaal vooraan hoort te staan, dus vóór ‘schietspoele’ en dat dit het geluid weergeeft van het apparaat dat de wever door aan een koordje te trekken in beweging zet om de schietspoel los te maken. Maar doordat al deze handelingen elkaar binnen een fractie van een seconde opvolgen, heeft de dichter van het liedje er geen bezwaar in gezien ‘klitsklets’ achteraan te zetten; het verschil is niet hoorbaar.
In het Nederlands Textielmuseum in Tilburg worden demonstraties gegeven op oude weefgetouwen. Daar is de opeenvolging van de geluiden uit het weverkeslied voor iedere bezoeker te herkennen.