Uit de jaargangen
ALS OF DAN - Eenige leden hebben ons ter verantwoording geroepen over onze houding in de kwestie: meer dan...? of meer als; zij hebben gemeend uit hetgeen wij in ons Decembernummer schreven te moeten opmaken dat wij te dezen ‘omgevallen’ zouden zijn.
Dit laatste is echter stellig niet het geval; wij schreven toch dat wij - voor ons - het standpunt blijven innemen dat ‘meer dan’ goed is en ‘meer als’ fout. Maar dat wij er ons van onthouden te dezer zake critiek op anderen uit te oefenen, vooral nu een lid van onzen Raad van Deskundigen ons verzekert dat men ‘in bijna heel het Nederl. taalgebied zegt meer als’ en dit wel, ‘met evenveel genoegen en recht als meer dan’.
Het blijkt ons nu dat een ander lid van den Raad de meening van onze leden deelt; ook hij kapittelt ons en zegt dat wat ‘men’ al zoo ‘met veel genoegen’ zegt, voor ons geen alles beslissende maatstaf mag zijn.
‘“De reeds eeuwen bestaande en sinds lang in verzorgde taal zoo goed als algemeen in acht genomen onderscheiding: even groot als, grooter dan, thans te gaan verwaarloozen, ja te bestrijden (het geval, dat wij signaleerden, O.T., 1937, 4 - Red.) acht ik zeer verkeerd. Het brengt op den weg der gelijkmakerij, dien ik niet op wil. De “keurige”, begrijpelijke en redelijke onderscheiding helpt kleur en afwisseling brengen in onze taal. Wat wint men daarentegen met de afschaffing? Ik ben het dus niet eens met Uwe berusting op blz. 54.”’
Onze Taal, februari 1937