● Oosterse kleur
In het Muna is die aanpassing duidelijk zichtbaar. Het meest opvallend is de slotklinker die regelmatig wordt toegevoegd. Dit volgt uit een simpele regel van de Muna-klankleer: de taal kent alleen open lettergrepen en nagenoeg geen medeklinkercombinaties. Ook enkele onbekende klanken worden vervangen. Veel Nederlandse woorden hadden al veranderingen ondergaan toen ze in het Indonesisch werden opgenomen, maar nu krijgen ze nog meer een oosterse kleur. Asfalt is via het Indonesische aspal in het Muna uiteindelijk asipalu geworden, en schroef via sekrup tot sikoropu. Andere woorden zijn min of meer onveranderd overgenomen. En soms leveren verschillende originelen hetzelfde eindproduct op: cent en zink komen via het Indonesische sen en seng ten slotte beide in het Muna terecht als see.
Ik heb in totaal zo'n 150 uit het Nederlands afkomstige woorden kunnen ontdekken die via het Indonesisch in het Muna terechtgekomen zijn. Het gaat daarbij bijna altijd om begrippen en voorwerpen die met de moderne tijd samenhangen. Er zijn bovendien veel leenwoorden in de sfeer van het koloniaal bestuur, zoals balasitei (belasting), kantori (kantoor), bisiloi (besluit) en teke (handtekening), maar ook het onderwijs is vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd. Leerlingen zitten in een kalasi (klas), schrijven met een putolo (potlood), komen soms talati (te laat), en hebben ook dagen ferei (vrij).
Andere gebieden waar we ontleningen tegenkomen, zijn de wereld van mechanica, vervoer, medische zorg, handel, nieuwe materialen, huishoudelijke voorwerpen en spelen. In Raha, de hoofdstad van Muna, kun je naar de dotoro (dokter) voor een pele (pil) of om te boro (een injectie krijgen). Dit woord is vermoedelijk van boren afkomstig. Bij de dotoro moet je natuurlijk wel doi (duit, geld) hebben, want er zijn altijd ongkoso (onkosten); hopelijk staat er wat op de bani (bank) en heb je geen takoro (tekort).
Nieuwe materialen vonden op Muna ook hun weg dankzij de contacten met het westen; niet alleen bouwt men met sume (cement), maar men kent ook kleren van wolu (wol).