Tamtam
Redactie Onze Taal
Taalberichtentaalberichtentaalberichtentaalberichten
School taalstrijd op Antillen
Op Curaçao is de voertaal het Papiaments. Maar omdat de scholen op de Nederlandse Antillen sinds 1936 officieel Nederlandstalig zijn, wordt er lesgegeven in het Nederlands. De Antilliaanse minister van Onderwijs Martha Dijkhoff vindt dat maar een rare tegenstrijdigheid. Kinderen hebben volgens haar recht op onderwijs in hun moedertaal, in plaats van in een voor hen vreemde taal. Daarom wil zij het Papiaments als instructietaal invoeren in het onderwijs aan alle leerlingen tot vijftien jaar. Haar plannen hebben tot heel wat commotie geleid - zelfs de rechter moest eraan te pas komen.
Het is niet zo dat de minister de enige is die het vreemd vindt dat het onderwijs puur Nederlandstalig is. Ook de confessionele scholen op Curaçao denken er zo over. Alleen zien zij meer in tweetalig onderwijs: in het Papiaments én het Nederlands. Want, zo menen zij, met alleen Papiaments kun je niet zoveel kanten op - het wordt door niet meer dan 300.000 mensen gesproken. De ouders zijn het met de scholen eens, zo blijkt uit een enquête. Maar liefst zeventig procent voelt voor tweetalig onderwijs; 28,1 procent kiest voor alleen Nederlands en slechts 1,9 procent wil alleen Papiaments.
Alle reden dus voor de scholen om het eens te proberen met tweetalig onderwijs. Zij vroegen de Nederlandse overheid om financiële hulp, maar Nederland wilde de proef alleen steunen als de Antilliaanse minister van Onderwijs er toestemming voor gaf. En dat deed ze dus niet. De door de scholen ingeschakelde rechter stelde de keuzevrijheid van de ouders en leerlingen centraal: niemand kon verplicht worden alleen in een dwergtaal als het Papiaments onderwijs te ontvangen. Waarschijnlijk gaat de proef dus wel door. Net als trouwens de strijd van Dijkhoff voor louter Papiaments onderwijs.
Bronnen: Trouw, 27-11-1996,
Nederlands Dagblad, 27-12-1996