| |
| |
| |
InZicht
Nico Groen & Erik Viskil
InZicht licht u in over nieuwe boeken, congressen en lezingen in taalkundig Nederland. Vermelding in deze rubriek betekent niet dat de redactie ze aanbeveelt.
Voor een zo volledig mogelijk beeld hebben wij ook uw hulp nodig. Weet u iets waarvan u denkt dat het in deze rubriek thuishoort, laat het ons dan weten!
Verschijningsdata en prijzen onder voorbehoud.
| |
● Nederlandse dialectendag
Op zaterdag 15 maart wordt in het Provinciehuis van Den Bosch de vierde Nederlandse Dialectendag gehouden. De Stichting Nederlandse Dialecten organiseert deze bijeenkomst eens per twee jaar.
Het ochtendprogramma met lezingen staat in het teken van de Reeks Nederlandse Dialectatlassen (RND). Deze publicatie van zestien delen beslaat het hele Nederlandse taalgebied en bevat dialectgegevens uit honderden plaatsen in Nederland en Vlaanderen. De eerste delen verschenen al in de jaren twintig van deze eeuw en de reeks vertegenwoordigt zodoende een schat aan onvervangbaar dialectmateriaal. Prof. dr. A.A. Weijnen spreekt over zijn ervaringen met dit bekendste hulpmiddel van de Nederlandse dialectologen, en prof. dr. J. Goossens geeft er een algemene waardering van. De openingsspreker is Johan Anthierens, die het zal hebben over zijn relatie tot het dialect.
In de middag kan de bezoeker voordrachten bijwonen over het maken van dialectwoordenboeken en het gebruik van de computer daarbij. Ook worden verschillende dialectvertalingen van de Middelnederlandse Reynaert ten gehore gebracht, en de hele dag door is er een uitgebreide informatiemarkt over dialecten in Nederland. De lezingen worden met veel andere informatie over Nederlandse dialecten opgenomen in het vierde Dialectenboek, dat op 15 maart ten doop wordt gehouden.
Aanmelding voor de dialectendag is vereist. Meer informatie: Stichting Nederlandse Dialecten, Gen. Gavinstraat 344, 6562 MR Groesbeek. Telefoon: 024-361 20 56.
| |
● Cryptogrammen
Scrypto, het veelgeprezen cryptogram in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad, is nu in boekvorm verkrijgbaar. De uitgave bevat ruim vijftig puzzels, die allemaal bedacht zijn door J.J. Steenhuis, de vaste Scrypto-redacteur, die in negen jaar al meer dan achtduizend uitdagende omschrijvingen bedacht heeft (wat te denken van ‘noorderling in de zon (6)’, ‘in Friesland is de lucht het dunst (4)’ of ‘niet of geen tussen haakjes (8+4)’). De puzzelaar komt de juiste oplossingen te weten door de ondoorzichtige laag die de vakjes bedekt, weg te krassen. Overigens zijn niet alle omschrijvingen nieuw; sommige stonden ook al in NRC Handelsblad.
Scrypto wordt uitgegeven door De Wending en kost f 24,90.
ISBN 90 75949 01 4
| |
● Argumenteren
Frans van Eemeren en Rob Grootendorst hebben hun argumentatietheorie al vaker uitgelegd, maar nog nooit in zo'n grappig en toegankelijk boekje als Leren argumenteren met Vader en Zoon, dat ze samen met Peter van Straaten gemaakt hebben. Het omslag maakt de teneur van het boekje meteen duidelijk: Vader en Zoon sjokken naast elkaar voort, met de handen in de zakken, als de Vader zonder op te kijken opmerkt: ‘Iedereen heeft tegenwoordig maar overal een mening over!’ In het boekje voorzien de argumentatietheoretici dit soort uitspraken van commentaar. Ze leggen uit wat een mening precies is, welk nut argumenteren heeft en hoe je een meningsverschil kunt oplossen. Ook maken ze duidelijk waarom Vader en Zoon slechts zelden als weldenkende mensen overkomen; hun drogredenen worden stuk voor stuk verklaard. De strips van Peter van Straaten (vijftig in totaal) verschenen eerder in Het Parool.
Leren argumenteren met Vader en Zoon. Een spoedcursus in twintig lessen wordt uitgegeven door Contact en kost f 24,90.
ISBN 90 254 0660 2
| |
● Grieks
In Heureka beschrijft Jan Verheggen Nederlandse woorden die uit het Grieks komen. Wie denkt dat Verheggen uitsluitend moeilijke wetenschappelijke termen aanhaalt, heeft het mis. Ook eenvoudige, alledaagse woorden (boter, pleister, school) komen uit het Grieks. Bepaalde bedrijfstakken danken zelfs een groot deel van hun woordenschat aan de Grieken, zoals de scheepvaart, met onder meer anker en piraat. Leuk is dat Verheggen niet alleen vaststelt van welk Grieks woord een Nederlands woord afstamt, maar ook uitlegt wat de verschillen in betekenis zijn. Bij schijnbaar moderne woorden zoals atoom en fysica levert dat ontegenzeglijk interessante informatie op, maar ook bij woorden die we direct ouder zouden schatten (atheneum, academie) is de verrassing er vaak niet minder om.
Heureka. Griekse cultuur in Nederlandse woorden wordt uitgegeven door Contact en kost f 36,90.
ISBN 90 254 0960 1
| |
● 10 voor Taal op cd-rom
De cd-rom 10 voor Taal is de interactieve variant van het bekende gelijknamige televisiespelletje. Met deze cd-rom kan het spelletje thuis op de computer worden gespeeld, door een groep, maar ook door een individuele gebruiker, die zo zelfstandig zijn taalvaardigheid kan oefenen. De cd-rom biedt alle spelonderdelen van het televisieprogramma en bevat een groot deel van de tot nu toe in het programma gebruikte opgaven. De speler krijgt steeds een willekeurige reeks vragen uit deze honderden opgaven voorgeschoteld. De nieuwe spelling wordt aangehouden, zodat men zich tegelijk ook daarin kan bekwamen.
De cd-rom 10 voor Taal is voor f 49,95 te koop bij alle tijdschriftenwinkels en de meeste winkels waar software wordt verkocht.
| |
● Etiquette op het werk
In Het groot taal- en manierenboek voor op het werk geeft Inez van Eijk niet alleen taaladviezen, maar bespreekt ze ook omgangsvormen. Deze bijzondere combinatie is ingegeven door het perspectief van waaruit deze kwesties worden bezien: die van de werksituatie. Daardoor worden in het boek dan ook niet alleen ‘algemene’ taaladvieskwesties als spelling, stijl en grammatica behandeld, maar vooral meer op het bedrijfsleven
| |
| |
gerichte taalonderwerpen als telefoneren, vergaderen en correspondentie. Ook het etiquettegedeelte is op het zakenleven toegespitst. Zo worden naast de meer bekende, in algemene etiquetteboeken besproken omgangsregels ook onderwerpen als bedrijfsethiek, collegialiteit, bedrijfscultuur en ‘seks op het werk’ besproken.
Het groot taal- en manierenboek voor op het werk wordt uitgegeven door Contact en kost f 39,90.
ISBN 90 254 0670 X
| |
● Clichés
Aan de in het Nederlandse-taalgebied verkrijgbare clichéverzamelingen (zoals die van de hiervoor genoemde auteur, Inez van Eijk) is een nieuw boekje toegevoegd: Om maar eem een cliché te gebruiken. Het onderscheidt zich van de andere verzamelingen op dit gebied doordat de auteur, Ed van Eeden, niet alleen clichés opsomt, maar ook laat zien hoe ze in uiteenlopende situaties worden gebruikt. Van Eeden ordent de dooddoeners en stoplappen thematisch en laat onder andere begroetingen, familieperikelen, ziekte en gezondheid, sport en cultuur de revue passeren(!). Daarbij voegt hij nieuwe clichés aan de al bestaande verzamelingen toe, zoals best wel, zeker weten! en varianten op het gebruik van qua.
Om maar eens een cliché te gebruiken. Over de platgetreden paden van de taal wordt uitgegeven door Aramith en kost f 15,-.
ISBN 90 6834 162 6
| |
● Spelling leidraad
De spelling meester is bedoeld als handleiding bij het Groene Boekje. Het behandelt alle relevante spellingkwesties en geeft daarnaast richtlijnen voor de interpunctie. Steeds wordt een bepaalde regel gegeven, waarna een toelichting volgt en een aantal voorbeelden. Het boek is bedoeld voor gebruik in de praktijk en in het onderwijs na de middelbare school, en biedt genoeg bruikbare informatie voor elke gevorderde taalgebruiker die soms twijfelt.
De spelling meester is geschreven door P.A.J. Wels en wordt uitgegeven door Uitgeverij Lemma. Het boek kost f 49,50.
ISBN 90 5189 663 8
|
|