zet gearrangeerd was. De ‘pionnen in het onzalige spel van de omstandigheden’ zijn pionnen geworden in het brein van een listige conspirator/trice of... wellicht slechts in de verbeelding van de hoofdfiguur? De suspense neemt tegen het einde van het boek steeds dwingender vormen aan, en er ontstaat een situatie die men niet licht vergeet. Deze situatie, die keihard weergegeven wordt, is er een zoals ons allen zou kunnen overkomen, in deze eeuw van koude rationaliteit, waarin je gedwongen wordt als eenzaam individu te vechten voor je plekje; zeker, keihard weergegeven, maar ook met een fascinerende intimiteit. Deze door de schrijver in zijn verhaal ingeweven intimiteit vormt een van de grootste aantrekkelijkheden van het boek, dat menselijke ervaringen op een
geheel eigen wijze verwerkt.
De sterk persoonlijke kijk van de schrijver op de menselijke onvolkomenheden en tekorten is, zo mogen wij gelukkig vaststellen, niet gespeend van een relativerende humor, zodat hij zich nooit in ijdele bespiegelingen verliest maar zich een all-round schrijver toont.
De ik-figuur tast in het duister, het komt hem voor of hij ‘bladert in een woordenboek dat uitsluitend trefwoorden, zonder verklaring bevat’, maar niets wijst erop dat hij zijn gevoel van intellectuele afstandelijkheid verliest, zijn vermogen tot zingeving. Hij tracht irrationele gebeurtenissen onder te brengen in een rationeel interpretatiemodel, waarbij het verleden een geheel nieuw perspectief krijgt door het nu, en het nu door het verleden. Nooit ontbreekt het de schrijver aan de zo broodnodige zelfkritiek.
Foto: Klaas Koppe
Gerrit Komrij
Bladzijden lang gebeurt er niets, en is alles onderhevig aan de wet van de nietszeggendheid: deze bladzijden trekken het meest de aandacht, zijn volstrekt overtuigend en maken de aanschaf van Een romance ten volle waard: deze nietszeggendheid brengt de lezer in stijgende spanning naar een climax en daarna naar een logisch en bevredigend einde: voor zo'n prestatie moet je het speciale talent bezitten dat onontbeerlijk is om zoiets te presteren.
Om de spanning op te voeren door niets te laten gebeuren, door alleen met vermoedens, gedachten en interpretaties te werken, daarvoor is een groot vermogen tot constructie en compositie vereist; daarvoor dient ook de stijl sober en zakelijk te zijn, meesterlijk van klaarheid en evenwicht. Dit alles is bij Kooiman het geval. Voor het eerst sinds jaren zien we hier een volkomen nieuwe en frisse aanpak van een genre dat sinds Vestdijk en Bordewijk dreigde te verzanden in een stereotiep tweederangs lectuurgebied.
In het hecht gecomponeerde verhaal van hartstocht, liefde en wraak hebben niettemin gevoelens van symmetrie, van zeggingskracht, van intrige de overhand. Het hoe en waarom wordt uit de doeken gedaan; daarom kost deze romance je een stuk van je nachtrust.
Kooiman geeft keer op keer blijk van een opvallende kennis van de gevoelens die hij beschrijft, waardoor hij de lezer steeds weet te boeien en meer dan dat. Door zijn medemenselijkheid heeft hij alle levensgroepen iets te zeggen.
De zielkundige verfijndheid en gedetailleerdheid doet verfrissend aan in deze tijd waarin de toenemende hang naar romantiek een natuurlijke reactie is op de gestandaardiseerde en gecomputeriseerde wereld waarin wij leven. En waar vind je nog zulke mooie hemels en luchten beschreven? ‘Om ons heen de golvende, paarse gloed van de heide. Daarboven het transparante blauw van de lucht. De zon. Het kronkelende pad, dat de beschonken middellijn lijkt te vormen van de cirkel die rondom beschreven wordt door de vaagblauwe contour van de bossen in de verte.’ Dit zijn volstrekt overtuigende juweeltjes van vertelkunst.
Overweldigend en grandioos weet Kooiman dus onze aandacht gevangen te houden, ondanks de welhaast volkomen tuttigheid en kleurloosheid van zijn figuren. Zijn ongemeen talent als schrijver is hiermee genoegzaam bewezen.
Een romance is ten slotte ook een roman met een actuele betekenis, door de manier waarop allerlei thema's steeds opnieuw verwoord worden, door de dramatische scènes, door het opwerpen van vragen die de diepste verhoudingen tussen de mensen raken, de zogenoemde intermenselijke verhoudingen: de grote betrokkenheid van de schrijver bij zijn materie, zijn kritische, en toch ook wel ironische benadering, zijn grote visuele kracht, zijn verweving van waarheid en verdichtsel verlenen het boek een dimensie die het méér doet zijn dan een boek.
Een romance van Dirk Ayelt Kooiman kan men met recht een modern document humain noemen, een knap boekje met unieke belevenissen, een geschenkboek ook van allure, een roman die velen zal verbijsteren, en wij kunnen dan ook niet anders besluiten dan met te zeggen dat wij wederom reikhalzend uitzien naar een nieuw werk van deze briljante auteur.
Uit: Gerrit Komrij, Daar is het gat van de deur. Kritieken en essays. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1974.