● Originele clichés
De laatste reden om literaire gevleugelde uitspraken te gebruiken, is dat ze vaak een origineel alternatief bieden voor clichématige uitdrukkingen. Het aardige hierbij is dat dergelijke literaire alternatieven vaak zelf ook op clichés gebaseerd zijn. In het werk van Gerard Reve zijn heel veel voorbeelden te vinden van zulk ‘hergebruik’ van clichés uit de gewone omgangstaal: Voor niets gaat de zon op, De bel staat geen seconde stil, Aan de slag, want de kaboutertjes doen het niet of Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar.
Een gevleugelde uitdrukking van Lucebert op een verzekeringsgebouw in Rotterdam. Foto: UAP NieuwRotterdam Verzekeringen B.V.
Waar komen de gevleugelde literaire citaten zoal vandaan? Er zijn enkele grootleveranciers, zoals Kees van Kooten. Hij verrijkte, al dan niet in samenwerking met Wim de Bie, het Nederlands met een groot aantal nieuwvormingen, zoals modermisme, bescheurkalender en doemdenken. (Zie voor meer voorbeelden Onze Taal van juli/augustus 1995.)
Ook Wim T. Schippers heeft met woorden als reeds, pollens en gekte een behoorlijke duit in het zakje gedaan. En natuurlijk Marten Toonder, de geestelijk vader van woorden als denkraam en uitdrukkingen als Met uw welnemen, Geld speelt geen rol (voor een heer van stand) en Een eenvoudige doch voedzame maaltijd, stuk voor stuk volledig ingeburgerd in het Nederlands.