■ Mesjoche van modewoorden
Henk Heida - Purmerend
Intussen weet ik allang dat het aan mij ligt, maar ik word mesjoche van enkele onstuitbaar vaak gebruikte modewoorden: probleem, situatie, conform, moment, informatie, principe, indicatie. Er is nog een flink aantal andere van dit soort nagemaakte, aan het Latijn ontleende, voor Nederlands doorgaande, afgrijselijk lelijke woorden te bedenken. Ze worden door iedereen, ik herhaal door iedereen, gebruikt, of het nu wetenschappers, kunstenaars, natuurbeschermers of bestuurders zijn, het doet er niet toe. Als je aandacht er eenmaal op gericht is, kom je er niet meer van los. De prijs daarvoor is hoog, want blijvende en (meer nog) groeiende ergernis (‘irritatie’) is je deel.
Een in het oog springende gemeenschappelijke eigenschap van de meeste van die leenwoorden is dat ze in één klap een reeks (‘serie’) van meestal prachtige Nederlandse woorden vervangen. Voorbeelden: informatie = inlichting(en), toelichting, voorlichting, uitleg, gegevens, kennis, kennisneming, kennisgeving, inzicht; probleem = moeilijkheid, bezwaar, nadeel, vraagstuk, tegenslag; situatie = ligging, gesteldheid, toestand, omstandigheid(heden).
En dat gaat zo maar door. Ook Onze Taal doet er (op bescheiden schaal) onbewust doch braaf aan mee. Is het niet vreselijk? Hoe moet dit nu verder? Was het maar opzet, dan zou het te bestrijden zijn, maar het is onnadenkendheid, gebrek aan eerbied voor het oereigene van de taal, napraterij, kletsmajoorderij, domheid, domheid en nog eens domheid. Laat Onze Taal dit verfoeilijk lelijke en nagemaakte Nederlands nu eindelijk eens stevig aanpakken; zet daar krachtdadig de bijl in en roei het uit, liefst met wortel en tak.
Er moet iets gebeuren! De vervlakking, dat wil zeggen het verlies aan woordverscheidenheid en daarmee verloedering van het Nederlands, dient terstond en met kracht een halt te worden toegeroepen. Onze Taal zou zich dat tot taak dienen te stellen.