● Vragen stellen
Een goede manier om te zien welke consequenties een bepaalde invalshoek heeft, is het formuleren van een centrale vraag. Het idee is simpel maar doeltreffend. Je stelt een vraag die als basis van de tekst kan dienen, een vraag die in de tekst beantwoord wordt. De vraag bepaalt de invalshoek. De stappen die je nodig hebt om van vraag naar antwoord te komen, vormen het uitgangspunt voor de structuur.
Opnieuw een voorbeeld. Een journalist die een artikel wil schrijven over de opvang van verslaafden in de Rotterdamse Pauluskerk, zal beginnen met een lijstje met onderwerpen. De aanpak van de Pauluskerk, de houding van de politiek, een schets van de lokale verslaafden en de gevolgen voor de omgeving zullen waarschijnlijk op dat lijstje voorkomen. Dan komt het moment om het materiaal te ordenen. De journalist kan op dit punt verschillende vragen centraal stellen. Twee mogelijkheden:
1 | Hoe ervaren omwonenden de aanwezigheid van de Pauluskerk? |
2 | Wie maken er gebruik van de Pauluskerk en waarom? |
Beide vragen stellen de journalist in staat zijn volledige lijstje af te werken, maar de volgorde waarin dat gebeurt en de accenten die gelegd worden, zullen sterk verschillen. Bij de eerste vraag staat het perspectief van winkeliers en omwonenden centraal, en de rubriek ‘gevolgen voor de omgeving’ zal dan ook meer gewicht krijgen. Bij de tweede vraag is het perspectief van de verslaafden gehanteerd, met als gevolg dat de aanpak van de Pauluskerk en het profiel van de bezoekers centraal komen te staan.