■ Van huisnaam tot familienaam
F.K.M. Mars - 's-Hertogenbosch
Graag wil ik enige kanttekeningen maken bij het artikel van M. Bierens de Haan in het juninummer, en bij de reacties hierop in nummer 7/8 en 9.
Allereerst is een kaasjager waarschijnlijk helemaal geen ‘jager’ maar een ‘oude man die nog naar meisjes kijkt’ of een ‘agent van politie’ (zie Van Dale en het WNT).
Waarschijnlijk stammen enkele raadselachtige namen van ‘huisnamen’, uithangborden, schilden en gevelstenen. In 's-Hertogenbosch vond men vroeger het huis ‘De Paushoek’ en ‘De Nieuwe Paushoet’. We kennen oude huisnamen als ‘De koning van Spanje’. Vergelijk andere familienamen als Zwaan (‘In de Witte Zwaan’), Van 't Hart (‘In het roeden Hart’ = in 't rode hert), Van het Hooft (‘In het gulden hoet’ = gouden hoofd).
De naam Jager staat misschien ook in verband met een huisnaam. Zo heette in 's-Hertogenbosch in de 17de eeuw een huis in de Tolbrugstraat ‘Het Jagertje’. In 1603 stond daar ook het huis ‘Den Groenen Jeger’. In St.-Jacobsstraat vond men ‘De Jager’, en achter het stadhuis heette een huis ‘De Groene Jager’. Voor de familienaam De Ruyter geldt hetzelfde: in de St.-Jacobsstraat wordt vermeld ‘De Zwarte Ruijter’, in de Breede Haven ‘De Swarte Ruyter’. De familienamen De Jager en De Ruyter kunnen hierop teruggaan.
De familienaam Roosenkrans is onder andere te verklaren uit een opschrift ‘Den Roosenkrans’ (te 's-Hertogenbosch driemaal). Ook de veelverbreide naam Kasteel kan door huisnamen ontstaan zijn. In 's-Hertogenbosch waren er liefst acht huizen met de naam Casteel (ook Kasteeltje).
De naam Prediker komt weinig voor, maar Preeker weer veel meer (onder andere te Utrecht en te Amsterdam). In het midden blijft of deze naam teruggaat op Predikheer (= dominicaan) (vergelijk ‘Prekerspoort’, de poort van de dominicanen) of op een protestantse prediker.
Hiermee wil ik aannemelijk maken dat huisnamen een grote rol konden spelen bij de naamgeving aan de personen die in zo'n huis woonden of werkten.