Neerlandistiek aan de UvA in Amsterdam
Marlies Philippa
U hebt het wellicht gelezen in de kranten in de tweede helft van mei: de Letterenfaculteit van de UvA gaat drastisch inkrimpen. Volgens plan zal een aantal van de vakgroepen worden opgeheven en moeten zo'n 100 van de 350 docenten worden ontslagen. Argumenten: te weinig geld, overcapaciteit van de staf en terugloop van het aantal studenten.
Het betreft slechts een plan. Zeer bedreigend weliswaar, maar nog niet meer dan dat. Unieke studies als Amerikanistiek en etno-musicologie zouden worden opgeheven; vertaalkunde, alfa-informatica, IJslands en Roemeens verdwijnen. Dit alles is in de pers gebracht. Nauwelijks werd echter bekendgemaakt dat ook Neerlandistiek een fikse veer, nee, bijna het halve verenpakket zal moeten laten. Het gaat de Amsterdamse letterenfaculteit immers om Europese Studies en aanverwanten, en Nederlands is niet-Europees.
Bij vage, modieuze studierichtingen als Europese Studies, die het visitekaartje van de Amsterdamse Letterenfaculteit heten te zijn, mogen de studenten eerst propedeuse doen in een taal van de EG - met uitzondering van Nederlands - en zich daarna in een andere taal bekwamen met nog wat recht en economie erbij, en daarna zijn ze Europeïst. Nooit is erbij stilgestaan dat het in een toekomstig Verenigd Europa van het grootste belang is juist de eigen identiteit van de deelvolkeren, en dus de eigen taal en cultuur, zo goed mogelijk te beschermen.
Er gaat in verhouding veel te weinig geld naar de letterenfaculteiten, en vooral onze taal wordt ondergewaardeerd. En dat terwijl er de laatste tijd, tenminste in Amsterdam, juist een toeloop van studenten Nederlands te constateren is. De prognoses over de terugloop zullen bewaarheid worden zodra de bezuinigingen zijn uitgevoerd.
Men kan ook Nederlands in het buitenland studeren. Sneu voor de studenten daar dat de opleiding in het moederland van binnenuit wordt uitgehold. Het getuigt van bijzonder weinig respect voor de eigen taal.