● Met vervroegd pensioen
Het Burgerlijk Wetboek regelt de juridische betrekkingen tussen burgers onderling. Dus koop, huur en aansprakelijkheid voor gemaakte fouten, maar ook huwelijk, echtscheiding en vererving en nog veel meer. Het is een oud ideaal al deze regelingen op een logische manier in één wetboek onder te brengen. De Romeinse keizer Justinianus was de eerste die daarin slaagde, Napoleon was de volgende. Op basis van zijn Code Civil werd na de Franse bezetting een Nederlands Burgerlijk Wetboek samengesteld.
Dit Burgerlijk Wetboek van 1838 was tot 1 januari 1992 nog van kracht. De meeste juristen weten hierin blindelings de weg; in de conversatie verwijzen ze zonder problemen naar bijvoorbeeld artikel 1401 of 1639s. Waar dat nodig was, zijn in de loop der tijden nieuwe artikelen aan de oude wettekst toegevoegd, zodat het wetboek actueel bleef.
Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten het burgerlijk recht opnieuw te beschrijven, in een nieuw, modern Burgerlijk Wetboek. Begin jaren zeventig besloot de regering de stukken die klaar waren alvast in te voeren. Dat waren de gedeelten over het personen- en familierecht en over het rechtspersonenrecht. Daarna werd het lange tijd stil rond het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), en stiekem hoopte juridisch Nederland dat de rest van het project zou worden afgeblazen. Maar minister Hirsch Ballin maakte een einde aan de twijfel. Hij kondigde aan dat het er per 1 januari 1992 echt van zou komen.
Voor veel niet met het NBW opgeleide juristen is de omschakeling een moeizaam proces. Ze hebben zich allemaal moeten verdiepen in de terminologie van het nieuwe Burgerlijk Wetboek. Er was veel kritiek: was het nu nodig ‘goed’ en ‘zaak’ te verwisselen? Waarom moest ‘goede trouw’ verdwijnen ten gunste van de vage formule ‘redelijkheid en billijkheid’? Ondanks het gemopper werd tijdens intensieve trainingen in luxe conferentieoorden in de Achterhoek of, voor de meer gefortuneerden, in Portugal of op de Antillen, de kennis bijgespijkerd. Veel oudere advocaten en notarissen wierpen de handdoek in de ring en gingen met vervroegd pensioen.