● Boetekleed
Een korte bloemlezing uit het archief van de stichting: ‘Ook wij onderschrijven de noodzaak van een correcte vermelding van namen. De technische problemen die ons daarvan nu nog in te veel situaties afhouden, zijn echter niet gering in omvang. Desondanks hebben wij er vertrouwen in dat wij annex aan bepaalde, lopende automatiseringsontwikkelingen op aanvaardbare termijn recht kunnen doen aan hetgeen de Stichting Erop of Eronder nastreeft.’ Aldus een aardig briefje (6-3-1991) van het hoofd Marketing Support Particulieren, Rabobank Nederland. De Rabobank in Heemskerk schreef aan de heer Rabe (pardon Rabé) een jaar of vijf geleden: ‘Bij het personaliseringssysteem, met behulp van een computer, kan namelijk uitsluitend gewerkt worden met HOOFDLETTERS zonder verdere toevoegingen. Wij hebben begrip...’, enzovoort.
Maar de Stichting Erop of Eronder boekte niettemin succes bij PTT-Telecom met het wél laten vermelden van leestekens in de meeste districten van de telefoondienst. Die verbetering kwam tot stand door de achternaam met een hoofdletter te laten beginnen en vervolgens kleine letters te gebruiken (dus niet REKKE, maar Rekké). De stichting kreeg van de Postbank te horen dat ook daar aan een verbetering van de bestanden werd gewerkt.
De NUTS-AEGON-ziektekostenverzekering schreef mij in het voorjaar van 1991: ‘Het is vooralsnog niet mogelijk om u een Medicard te verschaffen met uw juiste familienaam. In de loop van 1991, begin 1992 zullen bij de NUTS-AEGON nieuwe computers in gebruik worden genomen waarbij het WEL MOGELIJK ZAL ZIJN buitenlandse leestekens in namen en adressen te vermelden.’ Het is inmiddels februari 1993; ik heb nog geen verbetering gemerkt, en dat wederom aan de ziektekostenverzekering van NUTS-AEGON geschreven.
De dossiers van het groepje Haagse actievelingen puilen uit. We blijven protesteren, want het is met pc's al jarenlang goed mogelijk alle gewenste leestekens te plaatsen. Zo af en toe komen we nog bij elkaar om de stand van zaken door te nemen. Voor groot en indrukwekkend actievoeren heb je echter geld nodig. Een paar duizend gulden in kas zet geen zoden aan de dijk. Maar de leestekenstrijders vechten door voor de puntjes op de i!