● Plotseling overleden
Toen ik bij het klimmen der jaren rijp werd geacht andermans kopij te beoordelen, had ik nooit vrede met het theatrale ‘Jan Jansen is niet meer’. Ik bedwong de neiging ervan te maken ‘Jan Jansen is er niet meer’ en vroeg de steller van het bericht gewoon te melden dat Jan Jansen was overleden. Huiverig ben ik ook van een uitdrukking als ‘weggerukt uit dit leven...’ Zeg dan dat iemand geheel onverwachts is overleden.
Hoewel..., daarmee moet je ook uitkijken. Mijn krant had een zeer gewetensvolle medewerker, die eens berichtte dat een vooraanstaand predikant ‘geheel onverwachts’ was gestorven. Even later belde hij opgewonden op: of ik het woordje geheel wilde schrappen, want de overleden dominee had het jaar ervoor al een waarschuwing gehad in de gedaante van een hartaanval.
Hoewel ik de ogen niet sluit voor de onaangename kanten van de dood, heb ik altijd met veel genoegen een ‘in memoriam’ geschreven. Anders dan in een overlijdensbericht kun je hierin persoonlijk zijn, lucht geven aan je bewondering of genegenheid en aldus vrijpostiger met gegevens én de taal omgaan. En die wethouder uit het begin van dit stukje zou ik achteraf graag in zijn stamcafé hebben neergezet.