Vraag & antwoord
Taaladviesdienst
● Echt en namaakleer
? In het novembernummer (blz. 269) stelt u een ‘vermeende’ fout in de Troonrede ter discussie. In het gepubliceerde fragment uit de rede lees ik ook: ‘... tot een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid’. Ik meen geleerd te hebben dat dit een foutieve samentrekking is, omdat buitenlands beleid een woordgroep is en veiligheidsbeleid een woord.
! Bladzijde 1177 van de Algemene Nederlandse Spraakkunst vermeldt over deze vorm van samentrekking het volgende: ‘Als het ene lid van een nevenschikking een woord is en het andere een woordgroep, dan is in sommige gevallen achterwaartse samentrekking mogelijk.’ De ANS beschrijft vervolgens twee soorten:
1 zowel provinciale als gemeentepolitiek (een samengetrokken woord);
2 bastaard- en vreemde woorden (een samengetrokken woorddeel).
In voorbeeld 2 komt achter bastaard een weglatingsstreepje, omdat het weggelaten deel daarmee één woord vormt. In 1 gebeurt dat niet, want provinciale politiek wordt niet aaneengeschreven. Buitenlands en veiligheidsbeleid behoort tot de eerste soort.
De ANS voegt aan de beschrijving van dit type samentrekking de waarschuwing toe dat de constructie ‘niet voor alle taalgebruikers aanvaardbaar’ is.
Het Handboek Verzorgd Nederlands stelt nadrukkelijk dat deze vorm van samentrekken ‘zeker niet onmogelijk’ is. Ook Pieete (in het doorgaans strenge Incorrect Nederlands) en Renkema (Schrijfwijzer) geven aanvaardbare voorbeelden van dit type, al waarschuwt de laatste ons tegen al te gekunstelde constructies als de oer- en westerse mens. Wel moet natuurlijk voldaan zijn aan de voorwaarde voor samentrekking dat beide delen moeten overeenkomen in vorm en betekenis. Fout is dan:
3 Hij bezit een tweezits- en een internationale bank
omdat de betekenis van bank verschilt.
Enkele veelvoorkomende en naar onze mening aanvaardbare samentrekkingen van dit type zijn: doorgaand en stadsverkeer, kleuter- en lager onderwijs, handels- en industriële ondernemingen, wetenschappelijk en beroepsonderwijs, particuliere en overheidsinstellingen, echt en namaakleer.